Ga naar de inhoud

Veiligheid

De gemeente werkt met meer dan 20 organisaties aan veiligheid. Politie, Brandweer en het Openbaar Ministerie zijn de belangrijkste veiligheidspartners. Ook inwoners, welzijnsorganisaties, woningcorporaties en ondernemers werken aan een veiligere stad.

Het gaat de laatste jaren steeds beter met de veiligheid in ‘s-Hertogenbosch. Ten opzichte van 2013 voelen inwoners zich veiliger. Dat blijkt uit de Veiligheidsmonitor 2016 van de gemeente ’s-Hertogenbosch. Dat inwoners zich veiliger zijn gaan voelen, is een inspanning van en samenwerking met tal van partners op het gebied van veiligheid. De inzet van inwoners zorgt ook voor meer veiligheid. Op de pagina Samen zien we meer leest u wat u zelf kunt doen.

De gemeente richt zich onder andere op het tegengaan van woninginbraken, auto-inbraken en fietsdiefstallen. Een aantal thema’s krijgen extra aandacht: alcohol- en drugsoverlast en (huiselijk) geweld.

Brandveiligheid

De gemeente controleert gebouwen waar veel mensen komen regelmatig op brandveiligheid. Op brandweer.nl leest u alles over brandveiligheid in en om uw woning.

Rampen

Bij een ramp of crisis ontvangt u informatie en instructies van de gemeente of de hulpdiensten. Deze informatie krijgt u via:

  • Het afgaan van de sirenes. Wat u moet doen als de sirene gaat leest u op de website van Rijksoverheid.
  • Mobiele telefoon door NL-Alert.  
  • De gemeentelijke website, twitteraccount of Facebookpagina of de website Crisis.nl.
  • De lokale radio- of tv-zender (Omroep Brabant radio, in Noordoost-Brabant op etherfrequentie FM 95.8 of op de kabelfrequentie FM 89.4).

Alle gemeenten en hulporganisaties in de regio werken bij rampen samen. Er zijn afspraken gemaakt wie waarvoor tijdens een ramp of crisis verantwoordelijk is. De crisisorganisatie valt onder de Veiligheidsregio Brabant-Noord.

Fietsdiefstal

Help mee om een dief, heler én gestolen fiets op te sporen. Doe bij diefstal aangifte. Koopt u een tweedehands fiets? Controleer in het fietsdiefstalregister of de fiets als gestolen geregistreerd staat.

Heling

Dieven verdienen geld aan de verkoop van gestolen spullen. Het illegaal kopen en verkopen van gestolen spullen noemen we heling. Bent u handelaar of opkoper van gebruikte goederen? Dan moet u zich aanmelden bij https://www.ikbenhandelaar.nl. Hier vindt u meer informatie (pdf).

Drugsoverlast

Vermoedt u dat er op een bepaalde plaats wordt gekweekt of gehandeld in (hard)drugs? Meld het via (0900) 88 44 (Politie) of Meld Misdaad Anoniem, via (0800) 70 00 of de website Meldmisdaadanoniem.nl.

Toezicht

Stadstoezicht

Stadstoezicht is verantwoordelijk voor toezicht en handhaving in de openbare ruimte. Denk hierbij aan verkeer, milieu, de drank- en horecawet en de algemene regels (verordening). Het doel is: een schoon, heel en veilig ‘s-Hertogenbosch.

Cameratoezicht

Op meerdere plekken in de stad hangen camera’s. Cameratoezicht helpt om de veiligheid in de stad te vergroten. Het ondersteunt de politie bij het terugdringen van overlast. Zo registeren camera’s op en om het Centraal Station en bij winkelcentrum Boschveld wat daar allemaal gebeurt.