Samen houden we de buurt schoon

Samen met bewoners en bedrijven zetten we ons in voor een schoon ’s-Hertogenbosch. Veruit de meeste mensen voeren hun afval op de juiste manier af, maar een klein deel van de inwoners niet. Zij zetten huishoudelijk afval en grofvuil naast de ondergrondse container, dumpen het op de hoek van de straat of in het groen. Een vervuilde en rommelige omgeving heeft een negatieve invloed op de leefbaarheid. Afval zorgt bij bewoners, winkeliers en bezoekers voor een vervelend en onveilig gevoel. Dat pakken we samen aan!

Wat doet u met huishoudelijk afval?

Kijk voor een overzicht van alle afvalsoorten en actuele tarieven op de website van de Afvalstoffendienst. Wilt u weten wanneer de Afvalstoffendienst uw container komt legen? Gebruik de Afvalstoffendienst app of download de afvalkalender. Zo vergeet u nooit meer een inzameldag.

Schone Buurt Coach

Op plekken waar regelmatig afval ontstaat is onze Schone Buurt Coach actief. De Schone Buurt Coach legt contact met betrokkenen in de wijk, zoals bewoners, woningcorporaties, maatschappelijk werk en de wijkraad. Samen bespreken ze wat er speelt in de wijk en waarom bewoners hun afval op de verkeerde plek achterlaten. De Schone Buurt Coach enthousiasmeert, informeert en adviseert bewoners over het juist aanbieden van afval.

Wilt u met onze Schone Buurt Coach sparren over hoe u uw buurt kunt schoonhouden? Vul het digitaal contactformulier in. De Schone Buurt Coach neemt vervolgens contact met u op.

Wijkhelden

In de hele gemeente zijn Wijkhelden actief. Dit zijn bewoners, jong en oud, die zich inzetten voor een schone buurt. Zij lopen regelmatig een schoonmaakronde en ruimen dan zwerfafval. Wijkhelden krijgen van ons een veiligheidshesje, afvalknijper en vuilniszakken. Kom ook in actie voor een schone buurt! Kijk op pagina Wijkhelden voor meer informatie.

Melding illegale stort

Ziet u grote hoeveelheden afval in de openbare ruimte? Maak eenvoudig een melding via het online meldingsformulier. Meer informatie vindt u op pagina Meldpunt.

Handhaving

In het Bestuursakkoord 2022-2026 is afgesproken afval in de openbare ruimte aan te pakken. Vanaf januari 2023 starten we een proef met extra handhaving. Handhavers voeren controles uit op plekken waar regelmatig afval wordt achtergelaten, en op plekken waar we meldingen over afval ontvangen. Wordt iemand op heterdaad betrapt, dan krijgt diegene direct een boete. Is de veroorzaker onbekend, dan gaan we in het afval en in de buurt op zoek naar dadergegevens. Is de dader gevonden, dan krijgt hij een boete van €150,-.

Niet gevonden wat je zocht?

Je kunt op verschillende manieren in contact komen met de gemeente ’s-Hertogenbosch.