Aan de slag voor een groene en schone buurt

Samen met inwoners en bedrijven werken we aan een groen en klimaatbestendig ’s-Hertogenbosch (pdf). Daarbij zorgen we dat de openbare ruimte veilig, functioneel en prettig in gebruik is. Dit doen we met regulier beheer en onderhoud en service-onderhoud op basis van meldingen. We leggen uit wat de verschillende vormen van onderhoud inhouden.

Ook u kunt meehelpen aan een fijne, groene buurt. Op deze pagina leest u wat u kunt doen. Natuurlijk helpen wij u daarbij. Zo zorgen we samen voor een prettige leefomgeving.

Vraag een geveltuintje aan

Een geveltuintje is een smalle groenstrook tegen de voor- of zijgevel van een woning. Deze strook ligt in de openbare ruimte of op grond van de woningcorporatie. Het fleurt de woning én de straat op. U leest hier meer over op de pagina Geveltuintje.

Maak een boomtuintje

Een boomtuintje is een stukje grond rond de stam van een boom. Deze plek kunt u goed beplanten. Dit is een prima manier om de straat op te fleuren en groener te maken. U leest hier meer over op de pagina Boomtuintje.

Onderhoud het groen in uw buurt

U kunt alleen, of samen met een groep buren een stuk groen in de openbare ruimte onderhouden. Voor eventuele aanpassingen aan het groenvak gaat u altijd in overleg met de wijkregisseur van uw wijk. U leest hier meer over op de pagina Adoptie openbaar groen.

Leen een aanhanger

U kunt bij de gemeente gratis een aanhanger lenen. Deze aanhanger met gereedschap kunt u gebruiken voor het opknappen van de openbare ruimte. Denk aan het opruimen van zwerfafval, het opschonen van groenstroken of het opknappen van de speeltuin. De aanhanger is niet geschikt voor het vervoeren van meubels, zand, enzovoorts. Buurtverenigingen, scholen, wijkraden of betrokken bewoners kunnen de aanhanger lenen. Veel inwoners vinden een schone leefomgeving belangrijk.

Kom in actie tegen zwerfafval

Ga aan de slag als Wijkheld en loop regelmatig een schoonmaakronde in uw buurt. U krijgt van ons een knijper, hesje en afvalzakken. U leest hier meer over op de pagina Wijkhelden.

Goed idee voor uw buurt?

Heeft u een goed idee om uw buurt mee te onderhouden? Laat het ons weten! Stuur een e-mail naar Openbare Ruimte via dit digitaal contactformulier.

Niet gevonden wat je zocht?

Je kunt op verschillende manieren in contact komen met de gemeente ’s-Hertogenbosch.