Aan de slag voor een groene en schone buurt
Samen met inwoners en bedrijven werken we aan een groen en klimaatbestendig ’s-Hertogenbosch (pdf). Daarbij zorgen we dat de openbare ruimte veilig, functioneel en prettig in gebruik is. Dit doen we met regulier beheer en onderhoud en service-onderhoud op basis van meldingen. We leggen uit wat de verschillende vormen van onderhoud inhouden.
Vormen van onderhoud/beheer
- Service-onderhoud: dit is niet gepland onderhoud, zoals het reageren op meldingen, het (niet-planmatig) repareren van schades en vernielingen, het ondersteunen van bewonersinitiatieven en evenementen e.d.
- Dagelijks/regulier onderhoud: dit zijn geplande, terugkerende werkzaamheden in de openbare ruimte. Denk aan het legen van de afvalbakken, het vegen van de straten en het maaien van de gazons.
- Groot onderhoud: eens in de zoveel jaar voeren we groot onderhoud uit aan onze kapitaalgoederen. Vaak met als doel de (technische) levensduur te verlengen. Dit zijn grotere en meer ingrijpende werkzaamheden. Denk aan het vernieuwen van asfaltlagen of het opknappen van een brug.
- Vervanging: de openbare ruimte heeft geen oneindige levensduur. Als kapitaalgoederen oud, versleten, kapot of onveilig zijn kunnen we kiezen voor vervanging. Hierbij wijzigt de inrichting, het profiel en de functie niet, maar vernieuwen we het materiaal en/of de constructie. Vervanging is niet vanzelfsprekend. We kijken altijd naar alternatieve oplossingen en houden rekening met smaak, gebruik en wensen van het moment en de toekomst.
- Herinrichting: het gaat hierbij om het opnieuw inrichten van de openbare ruimte. Bijvoorbeeld een andere inrichting en functie van een speelplek of het versmallen van een rijbaan en het toevoegen van groen.
- Beheer: alle hierboven genoemde vormen van onderhoud, vervangingen en herinrichtingen om de openbare ruimte schoon, heel, veilig en functioneel te houden. Ook voorbereidende werkzaamheden zoals inspecties, onderzoek, administratie en toezicht horen hierbij.
Ook u kunt meehelpen aan een fijne, groene buurt. Op deze pagina leest u wat u kunt doen. Natuurlijk helpen wij u daarbij. Zo zorgen we samen voor een prettige leefomgeving.
Vraag een geveltuintje aan
Een geveltuintje is een smalle groenstrook tegen de voor- of zijgevel van een woning. Deze strook ligt in de openbare ruimte of op grond van de woningcorporatie. Het fleurt de woning én de straat op. U leest hier meer over op de pagina Geveltuintje.
Maak een boomtuintje
Een boomtuintje is een stukje grond rond de stam van een boom. Deze plek kunt u goed beplanten. Dit is een prima manier om de straat op te fleuren en groener te maken. U leest hier meer over op de pagina Boomtuintje.
Onderhoud het groen in uw buurt
U kunt alleen, of samen met een groep buren een stuk groen in de openbare ruimte onderhouden. Voor eventuele aanpassingen aan het groenvak gaat u altijd in overleg met de wijkregisseur van uw wijk. U leest hier meer over op de pagina Adoptie openbaar groen.
Leen een aanhanger
U kunt bij de gemeente gratis een aanhanger lenen. Deze aanhanger met gereedschap kunt u gebruiken voor het opknappen van de openbare ruimte. Denk aan het opruimen van zwerfafval, het opschonen van groenstroken of het opknappen van de speeltuin. De aanhanger is niet geschikt voor het vervoeren van meubels, zand, enzovoorts. Buurtverenigingen, scholen, wijkraden of betrokken bewoners kunnen de aanhanger lenen. Veel inwoners vinden een schone leefomgeving belangrijk.
Meer informatie over een aanhanger lenen
Wat zit er in de aanhanger?
In de aanhanger zitten bijvoorbeeld vegers, harken, schoffels, vuilknijpers, snoeischaren, afvalzakken en een kruiwagen. Er is geen mechanisch gereedschap, zoals een boormachine, aanwezig in de aanhanger. Elk seizoen passen we de inhoud van de aanhanger aan. Zo zit er in de winter bijvoorbeeld ook strooizout in de aanhanger.
De aanhanger heeft een gewicht van 1200 kg. Controleer voordat u de aanhanger komt ophalen op het kenteken van uw auto of uw auto de aanhanger mag trekken.
Hoe kan ik een aanhanger lenen?
Wilt u een aanhanger lenen? Stuur een bericht via het digitaal contactformulier met daarin uw naam, adres, telefoonnummer, e-mailadres en datum en tijd waarop u de aanhanger wilt lenen. De werfbeheerder van de gemeente neemt daarna contact met u op.
U bent verantwoordelijk dat al het gereedschap na afloop van de werkzaamheden weer in de aanhanger aanwezig is. Inwoners die de aanhanger willen lenen, tekenen een leenovereenkomst bij het ophalen van de aanhanger op de gemeentewerf.
Kom in actie tegen zwerfafval
Ga aan de slag als Wijkheld en loop regelmatig een schoonmaakronde in uw buurt. U krijgt van ons een knijper, hesje en afvalzakken. U leest hier meer over op de pagina Wijkhelden.
Goed idee voor uw buurt?
Heeft u een goed idee om uw buurt mee te onderhouden? Laat het ons weten! Stuur een e-mail naar Openbare Ruimte via dit digitaal contactformulier.
-
Groen en klimaatbestendig 's-Hertogenbosch pdf Download: Groen en klimaatbestendig 's-Hertogenbosch
Niet gevonden wat je zocht?
Je kunt op verschillende manieren in contact komen met de gemeente ’s-Hertogenbosch.