Geveltuintje

Niet iedereen in gemeente ‘s-Hertogenbosch heeft een voortuin. Sommige woningen grenzen direct aan de (stenen) stoep, waardoor er weinig groen in de straat is. Heeft u geen voortuin en wilt u uw woning én de straat opfleuren? Vraag dan een geveltuintje aan.   

Wat is een geveltuintje?

Een geveltuin is een strook groen die tegen de voorgevel van uw woning ligt. Deze strook ligt in de openbare ruimte of op grond van de woningcorporatie. Een geveltuintje is 1,5 stoeptegel (45 cm) breed en maximaal de breedte van de gevel. Gemeente ’s-Hertogenbosch legt het geveltuintje aan. De bewoner(s) zorgen voor de inrichting en het onderhoud. 

De voordelen van een geveltuintje

  • Het fleurt uw woning én de straat op.
  • Het zorgt voor een groenere en gezondere leefomgeving.
  • Het zorgt ervoor dat regenwater beter wegloopt.
  • De planten en bloemen trekken allerlei kleine dieren en vogels aan.
  • Een geveltuintje houdt minder warmte vast dan tegels/beton.

Geveltuintje aanvragen

U kunt tegen betaling (€350,-) een geveltuintje door ons laten aanleggen. Gebruik hiervoor het aanmeldformulier.

Geveltuintjeswedstrijd

We hebben inmiddels 500 geveltuintjes in onze gemeente. Dat vieren we met een geveltuintjeswedstrijd. Heb je een geveltuintje? Doe mee en maak kans op een cadeaubon van stadstuinwinkel Oerwoud (Vughterstraat 84, ’s-Hertogenbosch).

Doe mee!

Stuur vóór 17 augustus maximaal 3 foto’s van jouw geveltuintje naar geveltuintje@s-hertogenbosch.nl. Vermeld hierbij je naam, de locatie van het geveltuintje, je telefoonnummer en eventuele bijzonderheden. 

Beoordeling

Een deskundige jury beoordeelt de inzendingen. Zij kijken naar (bio)diversiteit planten/bloemen, begroeiing van de oppervlakte, kleurgebruik, creativiteit en straatbeeld.

In de eerste week van september worden 3 winnaars bekend gemaakt. De winnaars ontvangen persoonlijk bericht en een cadeaubon van stadstuinwinkel Oerwoud.  

  • 1e prijs: cadeaubon t.w.v. €100,-,
  • 2e prijs: cadeaubon t.w.v. €50,- 
  • 3e prijs: cadeaubon t.w.v. €25,- 

Om mensen te inspireren delen we een aantal inzendingen op social media. Ook de winnende geveltuintjes worden op social media gepubliceerd.

Meer informatie

Wilt u meer weten over de aanleg en de spelregels, kijk dan in onze digitale folder 'Geveltuintjes in ’s-Hertogenbosch' (pdf). Hierin geven we ook handige onderhoudstips. Of stuur een e-mail.