Winternoodopvang aankomende winter op terrein voormalig Weener XL terrein

Zodra de gevoelstemperatuur onder het vriespunt komt, opent de gemeente een tijdelijke winternoodopvang voor dak- en thuislozen. De locatie voor deze noodopvang is de zogenaamde Weener Academie. Het gebouw aan de voorkant (tegen fietsenstalling), op het terrein van de voormalige Weener XL. De locatie is alleen open in de avond/nacht.

Veelgestelde vragen

 • Wat is een winternoodopvang?

  Zodra de gevoelstemperatuur onder het vriespunt komt, openen we de winternoodopvang. Daklozen kunnen hier in de avond en nacht terecht voor een bed, douche en eenvoudige maaltijd. De opvang wordt geregeld door MO Den Bosch, de aanbieder die de maatschappelijke opvang in ’s-Hertogenbosch en omstreken regelt.

 • Waarom een winternoodopvang?

  In ’s-Hertogenbosch is een kleine groep inwoners die dakloos is en geen gebruik wil of mag maken van de maatschappelijke opvang. We vinden het niet menselijk en wenselijk dat zij ook op straat slapen als het vriest. Zodra het vriest, opent de maatschappelijke opvang daarom een tijdelijke winternoodopvang.

 • Is de winteropvang de gehele winter open?

  Nee. De winternoodopvang kan open gaan in de periode van 1 november tot circa 15 april. De winternoodopvang gaat open bij gevoelstemperatuur vanaf 0 graden of bij guur/regenachtig weer waarbij mensen niet meer in staat zijn om zichzelf warm te houden. De winternoodopvang sluit weer als een aantal dagen achter elkaar sprake is van zachtere weersomstandigheden.

 • Wat zijn de openingstijden van de winternoodopvang?

  De deuren gaan open om 17.00 uur en men kan binnen tot 21.00 uur om overlast voor de buurt te voorkomen. De volgende ochtend vertrekt men uiterlijk 9.00 uur. Ervaring leert dat men zich op zijn vroegst rond 18.00 uur meldt. Overdag of als ze niet terecht kunnen, gaan mensen meestal terug naar het centrum van ’s-Hertogenbosch en/of de oorspronkelijke slaapplek. In de eerste periode houden we uiteraard extra goed in de gaten waar men naar toe gaat, als de winternoodopvang overdag sluit of als ze worden weggestuurd.

 • Waar is de winternoodopvang?

  Deze winter (2023/2024) en de volgende winter (2024/2025) organiseren we de winternoodopvang in de zogenaamde “Weener-academie”. Dat is het gebouw aan de voorkant op het terrein van de voormalige Weener XL locatie aan de Van Herpensweide 1. Daarna worden de gebouwen waarschijnlijk gesloopt en gaan we op zoek naar een andere locatie.

 • Waarom een nieuwe locatie?

  Per 2023 is één van de twee grootschalige opvangen voor dakloze inwoners gesloten. Een grootschalige opvang draagt niet bij aan het herstel van dakloze inwoners. Dakloze inwoners worden nu opgevangen in woningen of kleine opvang-locaties of bijvoorbeeld bij zorginstellingen. Op de locatie Oranje Nassaulaan is geen ruimte om in de winter een grotere groep mensen op te vangen. Vandaar dat een tijdelijke extra locatie in de winter nodig is. Op basis van afgelopen jaren verwachten we dat circa 20-25 mensen gebruik maken van de winteropvang.

 • Gaan omwonenden hier iets van merken?

  De gemeente vindt de veiligheid en leefbaarheid in de buurt belangrijk. Daarom nemen we van tevoren verschillende maatregelen. Denk aan camerabewaking, inzet van beveiliging. Als de winternoodopvang opent, krijgen politie, handhaving, bemoeizorg, gemeente etc. bericht dat deze locatie opengaat, zodat de situatie in de gaten kan worden gehouden.

 • Kan iedereen gebruikmaken van de winternoodopvang?

  Nee, de noodopvang is alleen voor dakloze inwoners uit de regio ’s-Hertogenbosch, die geen gebruik willen of mogen maken van de reguliere opvang voor dakloze inwoners. Bij de deur moeten mensen zich legitimeren. Als dat niet mogelijk is, mag men in eerste instantie één nacht blijven en wordt gekeken naar een oplossing.

 • Wat is de achtergrond van de doelgroep?

  De groep is divers samengesteld. Er zijn zowel mannen als vrouwen. Een aantal mensen mag naar de reguliere opvang maar wil daar geen gebruik van maken. Een ander deel van de groep is arbeidsmigrant. Zij zijn naar onze regio gekomen om te werken en daarna hun baan en daarmee hun huis verloren. Zij hebben, net als een aantal anderen van niet-Nederlandse afkomst, geen recht op gebruik van de reguliere opvang.

 • Vragen of klachten?

  Als de opvang open is en er zijn vragen of klachten, dan kan er 24/7 contact opgenomen worden met MO Den Bosch via 073 – 61 392 25 (Receptie – vraag naar Inloopschip).

Niet gevonden wat je zocht?

Je kunt op verschillende manieren in contact komen met de gemeente ’s-Hertogenbosch.