Soortenmanagementplan

Binnen de gemeente ’s-Hertogenbosch ligt een grote uitdaging op het gebied van verduurzaming. Een van de maatregelen is het isoleren van vastgoed. Hiervoor is het verplicht om vooraf een ecologisch onderzoek uit te voeren. Dit onderzoek is vaak kostbaar en tijdrovend. Het Rijk biedt gemeenten daarom de mogelijkheid om een gebiedsonderzoek uit te laten voeren, op basis waarvan een Soortenmanagementplan (SMP) kan worden opgesteld. Met een SMP kan de provincie aan de hele gemeente een vergunning verlenen. Zo kunnen inwoners straks hun woning isoleren, zonder zelf ecologisch onderzoek uit te laten voeren. Vanaf april 2025 werkt de gemeente ’s-Hertogenbosch aan het onderzoek.

Waarom een SMP?

Vleermuizen, huismussen en gierzwaluwen zijn beschermde dieren in Nederland. Deze dieren leven in de stad, ook in ’s-Hertogenbosch. Ze maken nesten in muren, zolders, onder dakpannen of in spleten. Bij het isoleren of verbouwen van een woning kunnen deze nesten verdwijnen. Het is daarom verplicht om bij dit soort projecten vooraf een ecologisch onderzoek uit te voeren. Dit onderzoek moet de eigenaar zelf, voor ieder afzonderlijk project, laten uitvoeren. Dit is tijdrovend en kostbaar. Om deze tijd en kosten op te vangen, werkt de gemeente ’s-Hertogenbosch aan een SMP.

Wat is het SMP?

Voor het SMP is onderzoek nodig in alle wijken van de gemeente. Per gebied onderzoeken we waar, welke soorten (vleermuizen, gierzwaluwen en huismussen) voorkomen, hoe groot populaties zijn en waar nest- en verblijfsplaatsen zich bevinden. Op basis daarvan maken we een plan met maatregelen om schade aan beschermde soorten te voorkomen. In dit plan beschrijven we ook hoe we er samen met woningeigenaren voor zorgen dat er voldoende verblijfplaatsen voor de dieren blijven of bijkomen. Met het SMP vraagt de gemeente aan de provincie om op basis van de Omgevingswet een vergunning te verlenen voor de hele gemeente. Daarna kunnen inwoners hun woning isoleren, zonder zelf ecologisch onderzoek uit te laten voeren. Dit bespaart tijd en geld.

Wat merk ik van het onderzoek?

In jouw wijk komen onderzoekers. Ook ’s avonds en ’s nachts, omdat vleermuizen dan actief zijn. De onderzoekers zijn te herkennen aan hun hesjes met de naam van het onderzoeksbureau. Ze lopen of fietsen rond en hebben verrekijkers en diverse soorten apparatuur bij zich. Het onderzoek vindt plaats vanaf de openbare weg en eventueel vanaf de paden achter de woning. Ze blijven soms even voor panden staan en schijnen met zaklampen op gevels.

Wat is de planning?

Het onderzoek in ’s-Hertogenbosch duurt minimaal twee jaar. In april 2025 starten we met het uitvoeren van het onderzoek. De plattegrond hieronder toont wanneer en waar het onderzoek plaatsvindt.

Heb je vragen?

Heb je een vraag over het ecologisch onderzoek of het SMP? Stuur dan een bericht via het digitaal contactformulier.

Niet gevonden wat je zocht?

Je kunt op verschillende manieren in contact komen met de gemeente ’s-Hertogenbosch.