Bossche Kinderparlement

In het Bossche Kinderparlement bespreken leerlingen uit groep 8 thema’s die zij belangrijk vinden, zoals veiligheid, inclusie en gelijke kansen. Leerling-vertegenwoordigers van verschillende Bossche scholen nemen deel aan de vergaderingen. Iedere school kiest twee leerlingen uit de leerlingenraad die de school vertegenwoordigen in het Bossche Kinderparlement.

Samen met professionals uit het werkveld maken zij over deze thema’s een advies en presenteren deze aan de gemeente of het onderwijs. De parlementen geven kinderen en jongeren in ’s-Hertogenbosch een stem en laat ze meedenken over de toekomst van onze stad. Het Bossche Kinderparlement is een samenwerking tussen het onderwijs en de gemeente ’s-Hertogenbosch.

Lees het verslag van 2023 – 2024 (pdf)

Livestream

Alle parlementsvergaderingen zijn via een livestream te bekijken. Deze kunnen ook later teruggekeken worden. Bekijk de vergaderingen terug via YouTube.

Hoe werkt het?

Het Bossche Kinderparlement heeft een vaste cyclus per schooljaar.

1. Kennismaken

De nieuwe parlementariërs komen op Prinsjesdag voor het eerst bij elkaar. Hier maken ze kennis met elkaar, de Raadszaal en de democratie. Hier worden ook de thema’s opgehaald die het parlement wil behandelen.

2. Thema’s kiezen en professionals koppelen

De werkgroep kiest ongeveer vijf thema’s en clustert deze in categorieën. Deze categorieën komen overeen met beleidsonderwerpen in het onderwijs en gemeentelijke programma’s. Zo kunnen we direct de link met de werkelijkheid maken en de juiste professionals betrekken.

3. Eerste gesprek en commissies vormen

In november komt het Bossche Kinderparlement voor het eerst bij elkaar. De professionals houden een korte pitch over hun thema en leggen een vraag of probleemstelling voor aan het parlement. Na alle pitches schrijven de parlementsleden zich in voor deelname aan commissies op de verschillende thema’s.

4. Advies op thema’s uitwerken

Tussen november en mei gaan de verschillende commissies aan de slag met het advies over hun thema. Zij komen drie keer bij elkaar en de professional helpt ze hierbij. In deze periode is er ook een online bijeenkomst met het Kinderparlement. Hier vertelt iedere commissie meer over de stand van zaken en kunnen de parlementsleden vragen stellen of input leveren.

5. Advies presenteren

In de voorjaarsvergadering van het Kinderparlement presenteert iedere commissie het advies op het betreffende thema. Deze worden vervolgens aangeboden bij het schoolbestuur en/of de gemeente, die daarna met de uitkomsten aan de slag kunnen. Ook presenteren enkele parlementsleden hun advies aan de gemeenteraad, tijdens de raadsinformatiebijeenkomst Informeren & Ontmoeten.

6. Terugkoppelen

In de najaarsvergadering van het volgende parlementsjaar wordt een terugkoppeling gegeven over wat er met de adviezen is of wordt gedaan.

Wie doen er mee?

De volgende Bossche basisscholen doen al mee:

KC ’t Ven, KC de Haren, BS Boon (Kameleon de Graaf), Mytylschool Gabriël, KC De Kameleon, BS Het Rondeel, KC Westerbreedte, Montessorischool Merlijn, Jenaplanschool Antonius Abt Park, KC De Hobbit, KC De Hoven, KC De Terp, KC Het Palet, KC de Kwartiermaker, KC De Kruisboelijn, KC Boschveld, KC Meander, LW Beekmanschool, BS Noorderlicht, KC Sterrenboom, KC de Sprong, KC De Ontdekking, KC De Groote Wielen, KC De Ontluiking, KC Aan de Oosterplas, KC ’t Wikveld, KC het Stadshart, KC Het ijzeren kind, EC ’t Sparrenbos, KC de Duizendpoot, KC Caleidoscoop, KC ’t Schrijverke, KC De Troubadour, KC Meerlaer-De Masten, KC Zuiderster, Campus aan de Lanen, Wittering.nl.

Werk je in het onderwijs en wil jouw school ook meedoen met de volgende ronde van het Kinderparlement? Of heb je een beleidsthema dat je graag zou willen inbrengen in de parlementsvergadering? Neem contact op met Natalie van Dishoeck (hieronder staan haar gegevens).

Organisatie

Het Kinderparlement is een samenwerking tussen het Primair Onderwijs en de gemeente ’s-Hertogenbosch. De organisatie is in handen van de werkgroep, bestaande uit:

 

   

Niet gevonden wat je zocht?

Je kunt op verschillende manieren in contact komen met de gemeente ’s-Hertogenbosch.