Energietoeslag voor energierekening lage inkomens

Dit najaar ontvangen mensen met een laag inkomen weer energietoeslag. Op 21 september heeft de Tweede Kamer het wetsvoorstel energietoeslag aangenomen. We betalen de energietoeslag snel uit, zodra binnenkort meer bekend is over de uitvoering van de wet.  Als u in aanmerking komt, ontvangt u in ieder geval dit najaar nog de energietoeslag (voor het einde van het jaar). 

Hebt u in februari de eerste €500,- energietoeslag al ontvangen? Dan hoeft u niets te doen. Wij kijken of u opnieuw recht hebt op de energietoeslag en maken het bedrag van €800,- naar u over. U ontvangt hierover van ons een brief.

Hebt u nog niet eerder energietoeslag ontvangen? En komt u wel in aanmerking? Als er meer bekend is. leest u op deze pagina wanneer en hoe u energietoeslag kunt aanvragen. Hebt u nog niet eerder energietoeslag ontvangen? Houd dan onze pagina in de gaten. We informeren u wanneer u de toeslag aan kunt vragen. 

Kwam u niet in aanmerking voor de energietoeslag of is het niet voldoende?

En kunt u de hoge energierekening niet meer betalen? Dan komt u mogelijk in aanmerking voor bijzondere bijstand voor uw energiekosten. U kunt hierover contact opnemen met onze afdeling Bijzondere Bijstand via (073) 615 51 55. Voor bijstand bij gestegen energiekosten gelden dezelfde voorwaarden als bij de andere kosten. We kijken onder andere dus ook naar uw draagkracht. En hoe u de eventuele energietoeslag en een mogelijke compensatie van het Tijdelijke Noodfonds Energie hebt ingezet. We hebben mogelijk verschillende stukken van uw energiemaatschappij nodig.

Hulp bij geldzorgen

Hebt u vragen over uw geldzaken? Bijvoorbeeld omdat u de energierekening niet meer kunt betalen? Neem dan contact op met Eerste Hulp bij Geldzaken (EHBG) via het telefoonnummer (073) 615 51 55. EHBG is er voor alle inwoners van ’s-Hertogenbosch met vragen over en problemen met geld. Samen met u kijken we naar een oplossing.

Hulp bij besparen van energie

Komt u in aanmerking voor de energietoeslag? Dan komt u misschien ook in aanmerking voor hulp van het Bossche Bespaarteam. Een klusser en energiecoach kijken met u mee om energie te besparen. En installeren gratis slimme energiebesparende aanpassingen. Zoals een brievenbusborstel of radiatorfolie. Ga naar de pagina Bossche Bespaarteam. Er zijn ook verschillende manieren om zelf makkelijk energie thuis te besparen. Bekijk de infographic 'Tips om zuiniger met energie om te gaan'(pdf). Ook op de website van Milieucentraal leest u tips om energie te besparen. Aanpassingen in uw woning helpen ook om het energieverbruik omlaag te brengen. Bekijk onze pagina Energiezuinig wonen of de website van Brabant Woont Slim voor alles over het verduurzamen van uw woning.

Veelgestelde vragen

Waarom een energietoeslag?

De energieprijzen zijn afgelopen tijd heel hard gestegen. Hierdoor zijn veel huishoudens veel geld kwijt aan de energierekening. Het rijk verlaagt de energiebelasting. Iedereen ziet dit terug op de energierekening. De energietoeslag van het Rijk is een extra vergoeding voor huishoudens met een laag inkomen (tot 120% van de bijstandsnorm).

Hoeveel is 120% van de bijstandsnorm?

Personen van 18 tot de AOW-leeftijd

Inkomensgrenzen vanaf 1 juli 2022

 Inkomen per maand (netto)
Gehuwd/samenwonend€ 1.794,40
Alleenstaande/alleenstaande ouder€ 1.256,08

Personen vanaf de AOW-leeftijd

 Inkomen per maand (netto)
Gehuwd/samenwonend€ 1.892,70
Alleenstaande/alleenstaande ouder€ 1.397,27

Moet ik de energietoeslag terugbetalen?

Komt u in aanmerking voor de energietoeslag? Dan is dit een gift. U hoeft het niet terug te betalen. Als later blijkt dat u geen recht hebt op de energievergoeding, dan moet u deze wel terugbetalen. Bijvoorbeeld omdat u bij uw aanvraag informatie hebt gegeven die niet klopt.