Onderwijs

In ’s-Hertogenbosch willen we alle kinderen gelijke kansen geven hun talenten te ontwikkelen. Het moet niet uitmaken in welke wijk of onder welke omstandigheden je geboren bent. We investeren in onderwijskwaliteit. Hiervoor werken we samen met ouders, onderwijs, opvang, jongerenwerk en iedereen die betrokken is bij kinderen en jongeren van 0 tot 27 jaar.

Vanaf 2,5 jaar

Alle peuters vanaf 2,5 jaar in de gemeente ’s-Hertogenbosch mogen naar het peuterarrangement. Dit kan in alle wijken en wordt aangeboden door 9 kinderopvangorganisaties. Voor de laagste inkomens is het peuterarrangement meestal gratis. Meer informatie vindt u op de website van Compasnul3.

Leerplicht vanaf 5 jaar

Vanaf 5 tot 18 jaar moeten kinderen naar school. Hierover leest u meer op de pagina Leerplicht.

Basisonderwijs

Vanaf 4 jaar mogen kinderen naar de basisschool. Elke basisschool in onze gemeente werkt nauw samen met een organisatie voor kinderopvang. Dit noemen we een kindcentrum. Hierin krijgen opvang, peuterwerk en onderwijs samen vorm.

Scholen op de kaart toont een plattegrond met alle basisscholen in ’s-Hertogenbosch, met contactgegevens en meer informatie over de school. U kunt hier makkelijk scholen vinden en met elkaar vergelijken voordat u uw kind aanmeldt.

Speciaal onderwijs

Het kan zijn dat een kind aangepast onderwijs nodig heeft, bijvoorbeeld door een beperking. In dat geval krijgt hij een verwijzing naar een school voor speciaal of voortgezet speciaal onderwijs.

Scholen op de kaart toont een plattegrond met alle scholen voor speciaal of voortgezet speciaal onderwijs in ’s-Hertogenbosch en daarbuiten.

Brede Bossche Scholen

’s-Hertogenbosch heeft zeven Brede Bossche Scholen (BBS). In elke BBS zit minimaal een kindcentrum. Ook zijn er vaak extra voorzieningen, zoals een wijkplein, vergader- en ontmoetingsruimtes. In de BBS’en vinden tal van activiteiten plaats voor jong en oud.

Vervoer naar school

Als ouder zorgt u er zelf voor dat uw kind iedere dag op school komt. Soms kan dat niet. Bijvoorbeeld omdat uw kind een beperking heeft of naar een school moet die ver uit de buurt ligt. Hierover leest u meer op de pagina Leerlingenvervoer.

Voortgezet onderwijs

Na de basisschool moet u uw kind aanmelden op een school voor voortgezet onderwijs. Met het advies van de basisschool kan uw kind een keuze maken voor een van de scholen in ’s-Hertogenbosch of daarbuiten.

Verder leren en studeren

Na het voortgezet onderwijs kan uw kind ook verder studeren in ’s-Hertogenbosch. Er zijn verschillende opleidingen voor MBO, HBO en WO.

Kosten

Het basisonderwijs is gratis. Scholen mogen ouders wel een ouderbijdrage vragen voor sommige activiteiten. Vanaf 16 jaar moet u voor opleidingen op het MBO, HBO en VO schoolgeld, cursusgeld of collegegeld betalen.

Onderwijsbeleid

Bent u geïnteresseerd in het onderwijsbeleid van de gemeente? Meer informatie vindt u in de Bossche Educatieve Agenda en de Ontwikkelagenda Kindcentra 0-13. Deze kunt u opvragen via dit digitaal contactformulier.

Niet gevonden wat je zocht?

Je kunt op verschillende manieren in contact komen met de gemeente ’s-Hertogenbosch.