Opvang Oekraïense vluchtelingen

Veel Oekraïners zijn gevlucht uit hun land door de oorlog. Sommigen van hen reizen door naar Nederland. Zij worden opgevangen in de gemeenten, zo ook hier in ’s-Hertogenbosch. Iedere regio in Nederland heeft de taak gekregen om voor een bepaald aantal opvangplekken te zorgen. Wij bieden nu opvang op verschillende locaties in de gemeente:

  • Hervensebaan
  • Bruistensingel
  • Parallelweg
  • Havensingel
  • Kruisstraat
  • Rijnstraat
  • Dorpstraat en Kloosterstraat, Nuland

Er zijn ook vluchtelingen die een plek vinden bij gastgezinnen. We vinden het hartverwarmend om te zien hoeveel gezinnen hun huis voor hen openstellen.

Nieuwe opvanglocaties

De opvanglocatie aan de Hervensebaan gaat sluiten. Het contract loopt daar af. Daarom zijn er nieuwe geschikte opvanglocaties nodig. Deze hebben we gevonden:

  • Een deel van het voormalige Rodenborch College aan de T.M. Kortenhorstlaan in Rosmalen wordt binnenkort verbouwd om Oekraïense vluchtelingen op te vangen. De locatie biedt ruimte aan 200 personen.
  • Het pand aan de Oude Vlijmenseweg 112 wordt binnenkort verbouwd om Oekraïense vluchtelingen op te vangen. De locatie biedt ruimte aan ongeveer 100 personen.

De mensen die hier gaan wonen, verblijven nu al op de opvanglocatie Hervensebaan. De meeste bewoners hebben betaald werk of gaan naar school. De Oekraïners worden begeleid door vrijwilligers en medewerkers die dagelijks, ook in het weekend, aanwezig zijn. De (tijdelijke) opvanglocaties komen er voor 2 jaar, met een mogelijkheid tot verlengen met minimaal 1 jaar.

Vanaf half september wonen er zes Oekraïense jongeren aan de Eemweg 2. De Oekraïners wonen nu nog in de opvang aan de Hervensebaan. In het voormalige kantoorpand aan de Eenweg komen in totaal 21 jonge woningzoekenden te wonen. Deze jongeren studeren of werken. Dit is een belangrijke voorwaarde om hier te komen wonen. De jongeren wonen hier tijdelijk voor ongeveer twee jaar.

Bezwaar maken

Op dit moment is het nog niet mogelijk om bezwaar te maken op de komst van de nieuwe opvanglocaties. Hiervoor moet eerst de vergunning worden verleend. De vergunning treedt dan direct in werking. Zodra de vergunning is verleend, melden we dit actief naar de omwonenden. Vanaf die dag kun je bezwaar maken als je het niet eens bent met deze beslissing. Je hebt hiervoor dan zes weken de tijd.

Meer informatie

Meer informatie over bezwaar maken vind je op de pagina Bezwaar maken. Op de website van Rijksoverheid staat aan welke eisen een bezwaarschrift moet voldoen.

RefugeeHelp.nl

RefugeeHelp is het online startpunt voor Oekraïense vluchtelingen in Nederland en iedereen die zich voor hen wil inzetten. Het platform biedt informatie en bundelt initiatieven van de overheid, bedrijven, maatschappelijke organisaties en particulieren. Hierbij staan de wensen en behoeften van vluchtelingen voorop, komen vraag en aanbod samen en kan iedereen die zich wil inzetten voor vluchtelingen, inspiraties opdoen en bijdragen. De website biedt informatie in het Nederlands, Engels, Oekraïens en Russisch. Bekijk de website van RefugeeHelp.

Gastgezinnen

De gemeente heeft de dienstverlening voor de gastgezinnen van Oekraïense vluchtelingen overgenomen van het Rode Kruis. Vanaf 1 juni 2023 kunnen gastgezinnen en hun Oekraïense gasten met vragen terecht bij de gemeente. Dit doe je door een mail te sturen via het digitaal contactformulier. Ook is er wekelijks een spreekuur op dinsdagochtend van 10.00 tot 12.00 uur aan de Bruistensingel 300. Men hoeft zich hiervoor niet aan te melden en kan gewoon binnenlopen.

Voor gastgezinnen en Oekraïners die bij deze gezinnen verblijven, is er een informatiebundel (pdf). In deze informatiebundel vind je (praktische) informatie over het verblijf van Oekraïners bij gastgezinnen in de gemeente ’s-Hertogenbosch. Van registratie en gezondheidszorg tot aan onderwijs, werk en inkomen. De bundel is er ook in het Oekraïens (pdf) en Russisch (pdf).

Mocht je de informatie uit de onderstaande pdf-bestanden niet goed kunnen lezen dan kun je altijd contact met ons opnemen via dit digitaal contactformulier. We kijken dan samen hoe we je verder kunnen helpen.

Derdelanders

Momenteel verblijft er een groep derdelanders in de Oekraïne-opvang van onze gemeente. Derdelanders zijn mensen die in Oekraïne een tijdelijke verblijfsvergunning hadden en naar Nederland zijn gevlucht voor de oorlog. Ze werkten of studeerden in Oekraïne. Hier kregen ze op basis van de Europese RTB (Richtlijn Tijdelijke Bescherming) opvang en leefgeld.

De Raad van State, het hoogste rechtsorgaan, bepaalde eerder dat derdelanders na 4 maart 2024 geen recht meer hebben op verblijf onder de RTB (Richtlijn Tijdelijke Bescherming). Op dit moment is er sprake van verschillende uitspraken vanuit allerlei rechtsorganen op individuele casuïstiek van derdelanders. In onze gemeente zou van 57 derdelanders de RTB vervallen. Het merendeel van de derdelanders in onze gemeentelijke opvanglocaties heeft een voorlopige voorziening (vovo) aangevraagd. Er is een grote kans dat deze wordt toegekend. Daarom behouden zij bescherming en mogen deze mensen voorlopig in de opvang blijven totdat er juridisch duidelijkheid over is.

Samenwerkende organisaties

Een aantal organisaties in ’s-Hertogenbosch werkt samen om inwoners die willen helpen en vluchtelingen zo goed mogelijk te ondersteunen. Hieronder vind je de organisaties en meer informatie.

Veelgestelde vragen

We kunnen ons voorstellen dat er vragen zijn over de opvang van Oekraïense vluchtelingen in ’s-Hertogenbosch. Daarom beantwoorden we hieronder zo veel mogelijk vragen. Omdat de ontwikkelingen elkaar snel opvolgen, kunnen antwoorden op vragen de komende tijd nog wijzigen. Houd daarom deze pagina regelmatig in de gaten.

Niet gevonden wat je zocht?

Je kunt op verschillende manieren in contact komen met de gemeente ’s-Hertogenbosch.