Opvang Oekraïense vluchtelingen

Veel Oekraïners zijn gevlucht uit hun land door de oorlog. Sommigen van hen reizen door naar Nederland. Zij worden opgevangen in de gemeenten, zo ook hier in ’s-Hertogenbosch. Iedere regio in Nederland heeft de taak gekregen om voor een bepaald aantal opvangplekken te zorgen. Wij bieden nu opvang op verschillende locaties in de gemeente:

  • Hervensebaan
  • Bruistensingel
  • Parallelweg
  • Havensingel
  • Kruisstraat
  • Rijnstraat
  • Dorpstraat en Kloosterstraat, Nuland

Een deel van het voormalige Rodenborch College aan de T.M. Kortenhorstlaan in Rosmalen wordt binnenkort verbouwd om Oekraïense vluchtelingen op te vangen. Deze nieuwe locatie vervangt de opvanglocatie aan de Hervensebaan. De verwachting is dat tussen de 115 en 150 Oekraïense vluchtelingen hier opvang krijgen. Het aantal is afhankelijk van de samenstelling van de doelgroep. Deze mensen wonen nu al in de opvanglocatie Hervensebaan. De meeste bewoners hebben betaald werk of gaan naar school. De Oekraïners worden begeleid door vrijwilligers en medewerkers die dagelijks, ook in het weekend, aanwezig zijn. De (tijdelijke) opvanglocatie komt er voor in elk geval 2 jaar.

Er zijn ook vluchtelingen die een plek vinden bij gastgezinnen. We vinden het hartverwarmend om te zien hoeveel gezinnen hun huis voor hen openstellen.

RefugeeHelp.nl

RefugeeHelp is het online startpunt voor Oekraïense vluchtelingen in Nederland en iedereen die zich voor hen wil inzetten. Het platform biedt informatie en bundelt initiatieven van de overheid, bedrijven, maatschappelijke organisaties en particulieren. Hierbij staan de wensen en behoeften van vluchtelingen voorop, komen vraag en aanbod samen en kan iedereen die zich wil inzetten voor vluchtelingen, inspiraties opdoen en bijdragen. De website biedt informatie in het Nederlands, Engels, Oekraïens en Russisch. Bekijk de website van RefugeeHelp.

Gastgezinnen

De gemeente heeft de dienstverlening voor de gastgezinnen van Oekraïense vluchtelingen overgenomen van het Rode Kruis. Vanaf 1 juni 2023 kunnen gastgezinnen en hun Oekraïense gasten met vragen terecht bij de gemeente. Dit doe je door een mail te sturen via het digitaal contactformulier. Ook is er wekelijks een spreekuur op dinsdagochtend van 10.00 tot 12.00 uur aan de Bruistensingel 300. Men hoeft zich hiervoor niet aan te melden en kan gewoon binnenlopen.

Voor gastgezinnen en Oekraïners die bij deze gezinnen verblijven, is er een informatiebundel (pdf). In deze informatiebundel vind je (praktische) informatie over het verblijf van Oekraïners bij gastgezinnen in de gemeente ’s-Hertogenbosch. Van registratie en gezondheidszorg tot aan onderwijs, werk en inkomen. De bundel is er ook in het Oekraïens (pdf) en Russisch (pdf).

Mocht u de informatie uit de onderstaande pdf-bestanden niet goed kunnen lezen dan kunt u altijd contact met ons opnemen via dit digitaal contactformulier. We kijken dan samen hoe we u verder kunnen helpen.

Derdelanders

Momenteel verblijft er een groep derdelanders in de Oekraïne-opvang van onze gemeente. Derdelanders zijn mensen die in Oekraïne een tijdelijke verblijfsvergunning hadden en naar Nederland zijn gevlucht voor de oorlog. Ze werkten of studeerden in Oekraïne. Hier kregen ze op basis van de Europese RTB (Richtlijn Tijdelijke Bescherming) opvang en leefgeld.

De Raad van State, het hoogste rechtsorgaan, bepaalde eerder dat derdelanders na 4 maart 2024 geen recht meer hebben op verblijf onder de RTB (Richtlijn Tijdelijke Bescherming). Op dit moment is er sprake van verschillende uitspraken vanuit allerlei rechtsorganen op individuele casuïstiek van derdelanders. In onze gemeente zou van 57 derdelanders de RTB vervallen. Het merendeel van de derdelanders in onze gemeentelijke opvanglocaties heeft een voorlopige voorziening (vovo) aangevraagd. Er is een grote kans dat deze wordt toegekend. Daarom behouden zij bescherming en mogen deze mensen voorlopig in de opvang blijven totdat er juridisch duidelijkheid over is.

Samenwerkende organisaties

Een aantal organisaties in ’s-Hertogenbosch werkt samen om inwoners die willen helpen en vluchtelingen zo goed mogelijk te ondersteunen. Hieronder vind je de organisaties en meer informatie.

Veelgestelde vragen

We kunnen ons voorstellen dat er vragen zijn over de opvang van Oekraïense vluchtelingen in ’s-Hertogenbosch. Daarom beantwoorden we hieronder zo veel mogelijk vragen. Omdat de ontwikkelingen elkaar snel opvolgen, kunnen antwoorden op vragen de komende tijd nog wijzigen. Houd daarom deze pagina regelmatig in de gaten.

Niet gevonden wat je zocht?

Je kunt op verschillende manieren in contact komen met de gemeente ’s-Hertogenbosch.