De bouwstenen van de omgevingsvisie ’s-Hertogenbosch
De omgevingsvisie ’s-Hertogenbosch is gemaakt op basis van vijf bouwstenen. Dat zijn het koersdocument, de gebiedsvisies, het OmgevingsEffectRapport (OER), de hoofdlijnen van het themabeleid en de participatieresultaten.
1. Het koersdocument
Als eerste stap op weg naar de omgevingsvisie hebben we een koersdocument opgesteld. Het concept hiervan hebben we besproken tijdens verschillende participatie-activiteiten. De resultaten daarvan hebben we meegenomen bij het opstellen van de uiteindelijke omgevingsvisie. Bekijk het Koersdocument (pdf).
2. De gebiedsvisies
De vier gebiedsvisies hebben gezorgd voor inbreng uit alle gebieden in onze gemeente. Inwoners, ondernemers en maatschappelijke partners weten het beste wat er speelt in hun eigen omgeving en in de samenleving. Tijdens het maken van deze gebiedsvisies hebben we de opgaven die in de gebieden spelen, onderzocht en bestudeerd. Bijvoorbeeld waar plek is voor nieuwe woningen, waar welke bedrijven en voorzieningen het beste passen en hoe we om kunnen gaan met de verandering van het weer. Ook hebben we voor de gebieden denklijnen en hoofdlijnen voor de toekomst ontwikkeld. Deze denklijnen en hoofdlijnen hebben we opgenomen in de omgevingsvisie. De gebiedsvisies zelf zijn geen onderdeel van de omgevingsvisie. Bekijk de gebiedsvisies:
- Brede binnenstad (pdf)
- Wijken binnen de ring (de stedelijke wijken) (pdf)
- Wijken buiten de ring (de landschappelijke wijken) (pdf)
- Buitengebied en dorpen (pdf)
3. Het OmgevingsEffectRapport (OER)
Het is belangrijk om vanaf de start alle belangrijke thema’s voor de (fysieke) leefomgeving mee te nemen. Dit is een voorwaarde om een aantal belangrijke zaken te borgen:
- de ruimtelijke kwaliteit
- zorgvuldig ruimtegebruik
- het zoveel mogelijk voorkomen van overlast
- respectvol omgaan met de bestaande waarden.
Daarom hebben we tegelijkertijd met het opstellen van de omgevingsvisie een OER gemaakt. Tijdens dat OER-proces hebben we onderzocht wat gevolgen kunnen zijn van ontwikkelingen en keuzes. Hierdoor konden we goed onderbouwde keuzes maken voor de omgevingsvisie. En hebben we de diverse aspecten van de leefomgeving goed meegewogen. Ook hebben we onderzocht of er sprake is van belangrijke gevolgen voor de Natura 2000-gebieden het Vlijmens Ven, de Moerputten en Het Bossche Broek.
Lees de Omgevingseffect rapportage (pdf) of de samenvatting van de OER (pdf) voor meer informatie.
4. Thematisch beleid
Met deze bouwsteen laten we zien wat de hoofdlijnen zijn van ons beleid voor de onderwerpen die in de omgevingsvisie aan de orde komen. Denk bijvoorbeeld aan wonen, gezondheid, economie, natuur, verkeer en milieu. Deze hoofdlijnen hebben we meegenomen bij het maken van de omgevingsvisie. Dit beleid blijft bestaan naast de omgevingsvisie. Lees het Thematisch beleid (pdf).
5. Participatie
Vanaf dag 1 dat we begonnen met het denken over en het schrijven van de omgevingsvisie hebben we dit ‘samen’ gedaan. Samen met inwoners, ondernemers en andere betrokken partijen. We hebben met elkaar gesproken en gebrainstormd. Dit gebeurde in het participatieproces uitgestrekt over een lange tijd. De participatie leverde veel belangrijke input op die je terugleest in de omgevingsvisie. Zo ontvingen we onder andere 10.000 ingevulde vragenlijsten van inwoners. En hebben we elkaar zo over en weer gevoed. Geïnteresseerden hielden we op de hoogte via nieuwsbrieven en onze website. Bekijk het participatielogboek (pdf).
Dit is een samenvatting van de omgevingsvisie. Voor het volledige verhaal en alle details, bekijk de omgevingsvisie (pdf).
Niet gevonden wat je zocht?
Je kunt op verschillende manieren in contact komen met de gemeente ’s-Hertogenbosch.