De Bossche Omgevingsvisie: Zin in ’s-Hertogenbosch!
De omgevingsvisie kijkt vooruit. Met de blik van nu en gaat uit van ons rijke en waardevolle verleden. Met de omgevingsvisie spelen we in op actuele en toekomstige opgaven in onze samenleving. We schetsen een gewenste ontwikkelingsrichting voor onze gemeente. Daarbij geven we vorm aan de wensen van de samenleving. Belangrijke thema’s zijn woningbouw, goede voorzieningen, werkgelegenheid en ontspanning. Aan bod komen onder meer de stevige woningbouwopgave, het zorgen voor goede voorzieningen op de juiste plekken, het bieden van voldoende ruimte voor werkgelegenheid en om te ontspannen. Het beschermen we waardevolle gebieden en gebouwen. We werken aan een gezonde, duurzame en aantrekkelijke leefomgeving. Daarnaast zorgen we voor een goede bereikbaarheid voor iedereen.
Een omgevingsvisie helpt ons om betere plannen te maken. Besluiten te nemen en om de goede keuzes te maken. De omgevingsvisie is een belangrijke leidraad in ons dagelijks werk. Denk aan keuzes over gemeentelijke investeringen, en het omgaan met initiatieven uit de samenleving. Tegelijkertijd is ’s-Hertogenbosch nooit ‘af’. We kunnen alleen onszelf blijven door te veranderen. Wensen en behoeften uit de samenleving veranderen in de tijd. We passen de omgevingsvisie eens per vier jaar aan. En vaker als dat nodig is.
Waarom een omgevingsvisie?
Vanaf 1 januari 2024 geldt de Omgevingswet. Deze nieuwe wet bundelt bijna 30 wetten en ruim 120 algemene maatregelen van bestuur (AMvB’s) van het Rijk. Dit zijn allemaal regels die gaan over de plek waar we wonen, werken en ontspannen: onze leefomgeving. De leefomgeving moet veilig en gezond zijn voor mens en dier. Ook moet er ruimte zijn voor ontwikkeling. Door wetten en regels te bundelen, kunnen we de leefomgeving beter als geheel aanpakken. Zo worden alle belangrijke onderwerpen vanaf het begin van een project meegenomen. Ook stemmen we verschillende procedures beter op elkaar af.
Deze verandering vanuit het Rijk heeft natuurlijk ook gevolgen voor ons als gemeente. De Omgevingswet geeft aan dat alle overheden (rijk, provincies en gemeenten) een omgevingsvisie moeten maken. Dit is een toekomstvisie over alle onderwerpen die belangrijk zijn voor de leefomgeving. Deze moet op 1 januari 2027 klaar zijn. Daarnaast moeten alle gemeenten aan de slag met een omgevingsplan. Dat is de vervanger van het bestemmingsplan. Meer informatie staat op de pagina Omgevingswet.
Inloopbijeenkomst 20 november
In januari 2025 leggen we de omgevingsvisie ter inzage. Iedereen heeft dan formeel de mogelijkheid om te reageren. Voordat we de formele procedure doorlopen om de omgevingsvisie definitief vast te stellen, organiseren we op woensdag 20 november een inloopbijeenkomst bij het Groot Tuighuis, Bethaniestraat 4. Iedereen is dan van harte welkom tussen 19:00 – 21:00 uur. De inloopbijeenkomst heeft de vorm van een informatiemarkt. Aan verschillende tafels kun je vragen stellen. Er hangen kaarten en posters zodat je een goed beeld krijgt van de inhoud van de ontwerp-omgevingsvisie.
Hoe zit de omgevingsvisie eruit?
De omgevingsvisie (pdf) van de gemeente ’s-Hertogenbosch bestaat uit twee delen:
- Deel A ‘De Visie’, Dit deel gaat over wie we zijn. Het gaat ook over onze ambities en de richting die we op willen om deze waar te maken.
- Deel B ‘De Verantwoording’. Dit deel beschrijft onder meer de rol van de omgevingsvisie bij het maken van beleid. Hoe we de omgevingsvisie actueel houden en gebruiken in de praktijk. Ook de Omgevingseffect rapportage is in deel B terug te vinden. En een beschrijving over hoe we de omgeving betrokken hebben bij het maken van deze omgevingsvisie.
De belangrijkste bouwstenen
Het koersdocument was de eerste stap om te komen tot de Bossche Omgevingsvisie. Het is de voorloper van Deel A. Bekijk het concept Koersdocument Omgevingsvisie (pdf).
Thematisch beleid
Thematisch beleid is beleid over onderwerpen die gaan over de omgeving waarin we leven. Je kunt daarbij denken aan onderwerpen over bijvoorbeeld wonen, groen, parkeren, winkels en gezondheid. Dit beleid is een belangrijke basis voor de omgevingsvisie. Andersom is beleid een uitwerking van de hoofdlijnen zoals die in de omgevingsvisie staan. Dit betekent dat we er goed voor moeten zorgen dat beleid en de omgevingsvisie op elkaar aangesloten blijven. Bekijk het Thematisch Beleid (pdf) voor meer informatie.
De gebiedsvisies
We vinden het belangrijk om met de omgevingsvisie in te spelen op opgaven die in de samenleving spelen. Als onderdeel van de gebiedsvisies hebben we samen met de inwoners, ondernemers en andere partners voor de gebieden de opgaven benoemd en ontwikkelrichtingen uitgestippeld. Dit hebben we gedaan voor:
- Brede binnenstad (pdf)
- Wijken binnen de ring (de stedelijke wijken) (pdf)
- Wijken buiten de ring (de landschappelijke wijken) (pdf)
- Buitengebied en dorpen (pdf)
Omdat de vier gebieden verschillen als het gaat om kenmerken, opgaven en kansen, zijn de vier gebiedsvisies ook erg verschillend. De gebiedsvisies gebruikten we als bouwsteen bij het opstellen van de omgevingsvisie De gebiedsvisies zijn geen onderdeel van de omgevingsvisie. We gebruiken ze wel als bouwsteen voor gebiedsgerichte projecten in de toekomst.
Omgevingseffect rapportage
Het is belangrijk om bij het maken van een omgevingsvisie vanaf de start alle belangrijke thema’s voor de (fysieke) leefomgeving mee te nemen. Omdat in de omgevingsvisie veel onderdelen samen komen – wonen, werken, ontspannen, gezondheid, de natuur -hebben we ook een brede milieueffectrapportage opgesteld: een omgevingseffect rapportage (OER). In een OER worden naast de effecten rondom milieu (zoals luchtkwaliteit, geluid, bodem, natuur, water en cultuurhistorie) ook de effecten op andere thema’s beoordeeld. Denk aan: inclusiviteit, betaalbaarheid, economische vitaliteit, leefbaarheid, gezondheid, duurzaamheid, klimaatbestendigheid, klimaatneutraliteit en circulariteit.
De OER hielp in het proces van de omgevingsvisie om goed onderbouwde keuzes te maken. De ontwerp-omgevingsvisie en de OER worden in januari 2025, ter inzage gelegd.
Lees de Omgevingseffect rapportage (pdf) of de samenvatting van de OER (pdf) voor meer informatie.
Samenwerken met de omgeving
Om beter grip te krijgen op de belangrijkste opgaven voor de komende periode, zijn we samen met inwoners, ondernemers en maatschappelijke partners ook aan de slag gegaan met gebiedsvisies. Onze inwoners weten het beste wat er speelt in hun eigen omgeving en in de samenleving. Vanaf de start van het omgevingsvisietraject spraken we dan ook met verschillende partijen tijdens bijeenkomsten en via ons online participatieplatform. We hebben gebrainstormd, ontworpen, geklankbord. 10.000 mensen hebben bijvoorbeeld een vragenlijst ingevuld bij de start van het omgevingsvisietraject in 2021. Ook werkten we samen met een groep inwoners, de Ambosschadeurs, en hebben de jongerenambassadeurs meegedacht. Ook organiseerden we in 2023 de Week van de Omgevingsvisie waarbij de opgaven en ambities voor de toekomst van elk gebied centraal stonden. De waardevolle informatie die deze activiteiten opleverden, zijn belangrijke bouwstenen voor de concept-ontwerp-omgevingsvisie. Alle inbreng kun je teruglezen in het Participatielogboek (pdf).
Vragen of op de hoogte blijven?
Heb je vragen? Vul het digitaal contactformulier in. Wil je op de hoogte blijven? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.
Toegankelijkheid
Kun je de informatie uit de opgenomen pdf-bestanden niet goed lezen? Je kunt altijd contact opnemen met het Omgevingsloket via telefoonnummer (073) 615 5703 of via het digitaal contactformulier. We helpen je graag verder.
-
Concept omgevingsvisie pdf Download: Concept omgevingsvisie
-
Thematisch beleid pdf Download: Thematisch beleid
-
Gebiedsvisie brede binnenstad pdf Download: Gebiedsvisie brede binnenstad
-
Gebiedsvisie binnen de ring pdf Download: Gebiedsvisie binnen de ring
-
Gebiedsvisie buiten de ring pdf Download: Gebiedsvisie buiten de ring
-
Gebiedsvisie buitengebied pdf Download: Gebiedsvisie buitengebied
-
OER omgevingsvisie pdf Download: OER omgevingsvisie
-
Samenvatting OER omgevingsvisie pdf Download: Samenvatting OER omgevingsvisie
-
Participatielogboek omgevingsvisie pdf Download: Participatielogboek omgevingsvisie
Niet gevonden wat je zocht?
Je kunt op verschillende manieren in contact komen met de gemeente ’s-Hertogenbosch.