Omgevingswet

Op 1 januari 2024 is de Omgevingswet ingegaan. Het doel van deze nieuwe wet is om regels te bundelen en eenvoudiger te maken. Met behulp van één digitaal loket wordt het makkelijker om ruimtelijke projecten te starten. Hieronder lees je wat de nieuwe wet inhoudt en wat het voor jou betekent.

Wat is de Omgevingswet?

De Omgevingswet is een nieuwe wet over de plek waar we wonen, werken en ontspannen: onze leefomgeving. Bij de leefomgeving kun je denken aan gebouwen, wegen en parken, maar ook aan schone lucht, rivieren en bossen. De leefomgeving moet veilig en gezond zijn en daarnaast ruimte bieden aan ontwikkeling.

Eerst waren er tientallen wetten met honderden regels voor de inrichting van de leefomgeving. Dit maakteontwikkeling soms ingewikkeld. De nieuwe Omgevingswet bundelt al deze wetten en regels en maakt ze makkelijker te begrijpen.

Alle regels van gemeenten, waterschappen, provincies en het Rijk kun je straks in één keer bekijken bij het omgevingsloket. Hier vraag je ook vergunningen aan. De gemeente heeft tot 2032 de tijd om alle regels goed zichtbaar te maken in het omgevingsloket. Tot die tijd kun je contact opnemen met het gemeentelijk omgevingsloket voor vragen over de geldende regels. De Omgevingswet geldt voor iedereen, of je nu inwoner of ondernemer bent.

Er zijn vier belangrijke onderdelen van de Omgevingswet: de omgevingsvisie, omgevingsprogramma’s, het omgevingsplan en de omgevingsvergunning. Meer uitleg hierover lees je op deze pagina.

Wat betekent de Omgevingswet voor jou?

Je krijgt met de Omgevingswet te maken als je iets wilt veranderen in jouw leefomgeving. Bijvoorbeeld als je jouw huis wilt aanpassen, een evenement wilt organiseren, of als je als ondernemer een extra gebouw wilt plaatsen. In dat geval ben je de initiatiefnemer en moet je uitzoeken of je een vergunning nodig heeft of een melding moet doen. Dit kun je doen via het nieuwe Omgevingsloket (onderdeel van het Digitaal Stelsel Omgevingswet – DSO).

Vergunningen voor bouwen, wonen, monumenten, ruimte, natuur en milieu zijn samengevoegd in de omgevingsvergunning. Je regelt zo verschillende vergunningen in één keer online. Er is nog maar één aanvraag en één procedure. Hoe dit werkt lees je op de pagina Omgevingsvergunning.

Je kunt ook met de Omgevingswet te maken krijgen als iemand anders iets wil veranderen in jouw leefomgeving. Bijvoorbeeld als een bedrijf in de buurt het kantoor wil uitbreiden. Dan ben je een belanghebbende en kun je meepraten via participatie.

Bekijk de video Animatie Participatie volgens de Omgevingswet op YouTube.

Veelgestelde vragen

 

Wet kwaliteitsborging voor het bouwen

Vanaf 1 januari 2024 is niet alleen de Omgevingswet ingegaan, maar ook de nieuwe Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb). Het doel van deze nieuwe wet is om de bouwkwaliteit en de controle hierop te verbeteren. Denk bijvoorbeeld aan een goede brandveiligheid en een laag energieverbruik. Eerst controleerde de gemeente bouwplannen vooraf en controleerde de gemeente of de uitvoering klopte met de verleende vergunning. Onder de Wkb zorgen partijen in de bouw zelf voor het voldoen aan de technische regels. Dit wordt gecontroleerd door kwaliteitsborgers – onafhankelijke controleurs. Op deze manier zorgen we ervoor dat bouwers zich aan de geldende regels houden en kwalitatief goede gebouwen ontwikkelen. Wat de Wkb precies inhoudt en wat het voor jou betekent, lees je op de pagina Wet kwaliteitsborging voor het bouwen.

Meer informatie?

Wil je meer informatie over de Omgevingswet binnen onze gemeente? Of heb je specifieke vragen? Neem contact op met het Omgevingsloket van de gemeente via (073) 615 57 77 of stuur een mail via het digitaal contactformulier.

Niet gevonden wat je zocht?

Je kunt op verschillende manieren in contact komen met de gemeente ’s-Hertogenbosch.