Zin in ’s-Hertogenbosch in het kort

In de omgevingsvisie staan de plannen voor de fysieke leefomgeving van de gemeente ’s-Hertogenbosch. Dat is de omgeving waarin we wonen, werken, elkaar ontmoeten en recreëren. Die visie heet Zin in ’s-Hertogenbosch. Wil je weten wat de hoofdlijnen daaruit zijn? Die vind je op deze pagina.

De Moerasdraak

In de omgevingsvisie lees je vaak de naam Moerasdraak. Dat was de bijnaam van ’s-Hertogenbosch tijdens de Tachtigjarige Oorlog. De stad kreeg deze naam, omdat veel mensen dachten dat de stad door de ligging tussen moerasgebieden niet ingenomen kon worden en daardoor onneembaar was.

De omgevingsvisie ’s-Hertogenbosch vertelt het verhaal van ’s-Hertogenbosch, waarbij de omgang met de ondergrond en het water (de Moerasdraak) belangrijke elementen zijn voor de ontwikkeling van de gemeente in de komende decennia.

Meer informatie

Vier Bossche ontwikkellijnen

De omgevingsvisie ’s-Hertogenbosch telt vier ontwikkellijnen. Dat zijn groots vergroenen, bouwen aan generaties, welvarend welzijn en vorstelijk verbinden. Het zijn de hoofdlijnen van ons ruimtelijk beleid. Dat werken we in omgevingsprogramma’s, omgevingsplannen, gebiedsontwikkelingen en projecten verder uit. We bieden daarmee duidelijkheid over wat onze ambities en opgaven zijn en hoe we die willen waarmaken.

Bossche gebieden

We kunnen de gebieden in ’s-Hertogenbosch niet over één kam scheren. Er bestaat niet één oplossing voor de opgaven die er spelen die overal werkt. Want het gebied waar mensen in Maaspoort wonen, is heel anders dan het gebied waar winkeliers in de binnenstad werken. Of het gebied waar agrariërs in het buitengebied boeren. Daarom hebben we ’s-Hertogenbosch onderverdeeld in vier Bossche gebieden. Dat zijn de Brede Binnenstad, de stedelijke wijken, de landschappelijke wijken en de dorpen en de Bossche Buitens.

Elk deelgebied heeft specifieke kenmerken en een eigen identiteit. Het ruimtelijk beleid krijgt in elk gebied een gebiedsspecifieke kleur. In de omgevingsvisie vertalen we vier Bossche ontwikkellijnen naar de vier Bossche gebieden. Zonder te veel in detail te treden. Ook koppelen we de uitkomsten van het participatieproces aan de vier deelgebieden. Want in dat proces hebben bewoners, ondernemers en andere partners de opgaven benoemd en ontwikkelrichtingen uitgestippeld voor de gebieden. Die hebben geleid tot gebiedsvisies. Die hebben we gebruikt als bouwsteen voor de omgevingsvisie ’s-Hertogenbosch.

Niet gevonden wat je zocht?

Je kunt op verschillende manieren in contact komen met de gemeente ’s-Hertogenbosch.