De dorpen en de Bossche Buitens

Om de stad liggen verschillende soorten landschappen: de beekdalen, het zandlandschap, het polderlandschap en het uiterwaardenlandschap. Deze landschappen, gevormd door natuur en mens, bieden een gevarieerd palet aan Bossche Buitens.

De structuur van het landschap is ingrijpend veranderd: van divers en kleinschalig naar meer eenvormig bouw- en grasland. Daarnaast vragen opgaven zoals waterberging, droogtebestrijding, waterkwaliteit, natuurontwikkeling, recreatie, ecologie en de opwek van energie om ruimte. Dat alles moet bijdragen aan een aantrekkelijk landschap waar je doorheen kunt lopen. Dat vergroot ook de verschillen tussen de verschillende landschappen, de Bossche Buitens. Ze dragen sterk bij aan de woonkwaliteit en de recreatieve aantrekkingskracht.

In dit landschap liggen woongebieden: de dorpen Engelen, Vinkel en Nuland. De dijklinten Oud-Empel, Gewande en Bokhoven. De bebouwingslinten Kruisstraat, Heeseind, Kaathoven en Vinkelsestraat. En het kastelencomplex Haverleij. De kwaliteiten van deze verschillende woongebieden willen we behouden en versterken.

Vanuit het Podium ’s-Hertogenbosch

Bodem, water en cultuurhistorie vormen de basis voor de ontwikkeling. De ligging is de basis van waaruit we zorgvuldig omgaan met de landschappelijke kwaliteiten. En we beschermen waardevolle structuren en randen. De dorpen, dijk- en bebouwingslinten ontlenen hun identiteit en ruimtelijke kwaliteit aan het landschap. We borduren verder op de gelaagde historie. Zo kunnen de gemeenschappen hun unieke karakter behouden en versterken.

Vanuit het Circus Jeroen Bosch

Door opgaven te verbinden krijgt alles meer waarde. Zo bouwen we aan een landschap met betekenis. De Linie 1629 vormt de inspiratie voor het werken aan de Bossche Buitens. We combineren opgaven. Op die manier bouwen we aan een waardevol landschap dat meer biedt dan enkelvoudige oplossingen. De Linie 1629/2029 vormt een structurerend en verbindend element in het buitengebied. In de dorpen kunnen tijdelijke functies/evenementen, cultuur en sport de sociale binding binnen de gemeenschappen versterken.

Vanuit de ontwikkellijn groots vergroenen

We versterken de eigenheid van het landschap met landschappelijke en ecologisch passende structuren. Dat verrijkt de ruimtelijke beleving.

  • Het type landschap bepaalt voor welke opgaven we ruimte bieden. Hierdoor ontstaat maatwerk. Waarbij we elk landschap op basis van de eigenschappen en kwaliteiten versterken.
  • We werken aan uitwisseling tussen stad en land. Dat doen we door verbreding van de agrarische sector. Zodat er een interessant, landelijk interactielandschap ontstaat.

Vanuit de ontwikkellijn bouwen aan generaties

We bouwen aan evenwichtige gemeenschappen door nieuwe ontwikkelingen in te vlechten.

  • We zetten in op een aanvullend woningaanbod. Dit om de doorstroming op gang te brengen en om de basisvoorzieningen en de leefbaarheid op peil te houden.
  • We bieden ruimte aan woningbouw vanuit het principe inbreiden voor uitbreiden. We geven voorrang aan locaties in het bestaande dorp, aansluitend op het dorpse weefsel.
  • We werken aan de ontwikkeling van een divers en doorwaadbaar landschap via superlandschappelijk wonen op de zandgronden.

Vanuit de ontwikkellijn welvarend welzijn

We maken een levendig landschap met nieuwe plekken om naartoe te gaan. Die maken het landschap recreatief sterker. En zijn een goede aanvulling op de stad.

  • We werken aan de landbouwtransitie. Dat kan door ruimte te bieden aan verbreding, transformatie, extensivering, innovatie en verduurzaming. De keuze is afhankelijk van de ligging in het type landschap.
  • We zetten in op centrale ontmoetingsplekken in de dorpen voor behoud van de voorzieningen en het verenigingsleven.
  • We laten de lokale bedrijvigheid meegroeien. Hiervoor bieden we ruimte ten oosten van het bedrijventerrein Kruisstraat in Rosmalen. En bij bedrijventerrein De Terp in Nuland.
  • Voor de zorglocaties Mariaoord, Sint Jozefoord en De Binckhorst zien we ruimte om door te ontwikkelen. En ruimte voor een sterkere verbinding met elkaar en de omgeving.

Vanuit de ontwikkellijn vorstelijk verbinden

We zorgen voor een fijnmazig netwerk van verbindingen en bestemmingen met een betere stad-land relatie.

  • We benutten de potentie van de spoorlijn naar Oss. Die biedt ruimte voor grootschalige uitbreiding aan de spoorlijnverbinding en versterking van Centraal Station ’s-Hertogenbosch.
  • We zetten in op het toevoegen van bestemmingen. Daarmee versterken we de samenhang tussen de Bossche Buitens met de nabijgelegen wijken, dorpen, bebouwingslinten, bosgebieden en recreatiegebieden. Het uitbreiden van de fijnmazige padenstructuur versterkt deze beleving.
  • We wekken duurzame energie op en transformeren de Rosmalense en Nulandse polder naar de Duurzame Polder.

Niet gevonden wat je zocht?

Je kunt op verschillende manieren in contact komen met de gemeente ’s-Hertogenbosch.