De stedelijke wijken

De stedelijke wijken binnen de ring van snelwegen vormen een kleurrijk palet van buurten en wijken. De stedelijke wijken zijn een thuis voor bijna de helft van de Bosschenaren. Daarnaast werkt een groot deel in één van de werklandschappen die in deze wijken liggen. Zoals bedrijventerreinen De Rietvelden, De Herven en Pettelaarpark.

De buurten in de stedelijke wijken verschillen van elkaar. Gemiddeld genomen scoren een aantal buurten in de stedelijke wijken lager op leefbaarheid dan het Bossche gemiddelde. Inwoners uit die buurten zijn vaker eenzaam, hebben een minder goede lichamelijke gezondheid en/of hebben moeite met rondkomen. We willen de gezondheidsverschillen verkleinen en werken aan gelijke kansen voor iedereen. De stedelijke wijken vragen om maatwerk en niet om een blauwdruk. Elke keer moeten we buurtgericht kijken naar wat er speelt. Dit om de kwaliteiten, kansen en uitdagingen optimaal te benutten ten gunste van de bewoners en gebruikers. Denk aan waterberging, verdichting, gezondheid, vergrijzing, ontmoeting, groen, energietransitie, mobiliteit en verduurzaming. Maatwerk is dé manier om met kwaliteit voort te bouwen op de verscheidenheid van een sterke woon-, werk en leefomgeving.

Vanuit het Podium ’s-Hertogenbosch

Het voormalige moeras is getransformeerd naar woonwijken en bedrijventerreinen. Nu moeten bodem, water en landschap het gebied weer identiteit en kwaliteit geven. De landschappelijke identiteit van de buurt komt uit de ondergrond. Waar een buurt ligt, maakt verschil in de groen- en waterstructuren. We voegen betekenisvolle, nieuwe stadslagen toe door combinaties van kleinschalige interventies en grootschalige structuurveranderingen.

Vanuit het Circus Jeroen Bosch

Binnen de wijken is ruimte voor experiment en tijdelijkheid om voort te bouwen aan sterke gemeenschappen. In de stedelijke wijken zien we meerdere grotere en kleine ontwikkellocaties. Denk aan locaties als Meerendonk, De Vliert, Cementrum en aan de doorontwikkeling van de bestaande centra. Experiment en tijdelijkheid bieden ruimte aan het onbekende, cultuur en evenementen. We willen dit op alle schaalniveaus faciliteren, in de centra en in de buurten zelf. Zo werken we aan de identiteit van de wijken en buurten en aan de binding in de gemeenschappen.

Vanuit de ontwikkellijn groots vergroenen

Groene verbindingen voor ecologie, water en mens dagen uit om te bewegen, spelen en ontmoeten in een aantrekkelijke, gezonde omgeving.

  • We trekken grotere, groene structuren door. Zoals van De Heinis tot de Henriëttewaard en van de Buitendieze tot het Engelermeer. Dat gebeurt op basis van de mogelijkheden van het onderliggende landschap van water en bodem.
  • We maken het groen aantrekkelijker. Zodat de ontmoetingsplekken van grotere betekenis worden voor de buurten.
  • We zoeken ruimte voor groen op de bedrijventerreinen met het oog op de hittestress daar.

Vanuit de ontwikkellijn bouwen aan generaties

We veranderen stevig en buurtgericht met als doel verschillende en evenwichtige gemeenschappen.

  • We bouwen aan gezonde en evenwichtige gemeenschappen. De woningbouw is hier dienend aan. Goed onderzoek naar onder meer de demografie van de buurten vormt de basis van ons werk.
  • We kiezen voor een samenhangende aanpak van meervoudige uitdagingen. Dat vraagt om een integrale blik op en scherpe keuzes voor de aanpak van buurten.
  • Niet alles kan tegelijkertijd. Soms moeten we even wachten, soms versnellen we als een kans zich voordoet.

Vanuit de ontwikkellijn welvarend welzijn

We werken aan sterke centra en circulaire bedrijventerreinen.

  • We kiezen voor efficiënte en circulaire bedrijventerreinen. We zien hier nog mogelijkheden voor verdichting en om de ruimte op meer manieren te gebruiken.
  • We ontmengen op de bedrijventerreinen om te mengen in de wijken. We houden ruimte op de bedrijventerreinen voor functies die echt in de productielandschappen thuishoren.
  • De grote centra in de wijken worden plekken voor ontmoeting met meervoudig ruimtegebruik. Rondom centra, OV-knooppunten en stadsstraten zien we mogelijkheden voor verdichting. Dat zijn de plekken van ontmoeting en dynamiek in wijken en buurten.

Vanuit de ontwikkellijn vorstelijk verbinden

We stimuleren ontmoeting en verbinding voor de mens en voor flora en fauna.

  • Stadsstraten vormen verblijfsruimtes en aantrekkelijke verbindingen tussen buurten en naar buiten toe.
  • We zetten in op goede langzaamverkeersverbindingen. Die koppelen we zoveel mogelijk aan groenstructuren. Dit levert gezonde en duurzame mobiliteit op met spontane ontmoetingen.
  • We dringen het ruimtegebruik van de auto zoveel mogelijk terug. We maken HOV-verbindingen tussen centra en voorzieningen. Zo profiteren we van elkaars nabijheid.

Niet gevonden wat je zocht?

Je kunt op verschillende manieren in contact komen met de gemeente ’s-Hertogenbosch.