De ontwikkellijn vorstelijk verbinden

Zoals het gezegde zegt: ‘Het gaat niet alleen om de bestemming, maar ook om de reis ernaartoe.’ Hoe kom je van de ene naar de andere plek? En hoe comfortabel, gezond en veilig is de reis? We merken dat de voorzieningen die vanzelfsprekend waren, onder druk staan. Daarnaast: de wegen in de stad raken alsmaar voller. En een knooppunt in het landelijk verkeersnetwerk zijn, heeft ook een keerzijde. Daarnaast onttrekken we meer drinkwater dan dat we kunnen aanvullen.

De ambitie is een openbare ruimte van allure, die ontmoeting, sporten, beweging en gezond gedrag bevordert. Wat maakt de reis vorstelijk? De kwaliteit van de openbare ruimte als verbinder en plek van ontmoeting is daarvoor bepalend. Het vorstelijk verbinden in ’s-Hertogenbosch vraagt om meer dan een netwerk dat op orde is. Het gaat ook om bijvoorbeeld het slim positioneren en bestemmen van gebouwen en gebieden. En nu de verantwoordelijkheid nemen voor de energie die en het drinkwater dat we (later) gebruiken.

Zes hoofdopgaven van vorstelijk verbinden

  1. We stellen nabijheid centraal met logische, veilige en snelle wandel- en fietspaden.
  2. We maken een schaalsprong in onze mobiliteit en bereikbaarheid. Dat doen we door te focussen op hoogwaardig openbaar vervoer (HOV) en de fiets.
  3. We hebben meer oog voor de verschillen in mobiliteitsbehoefte en mogelijkheden in de buurten, wijken en dorpen.
  4. We benutten de openbare ruimte boven- én ondergronds beter. We houden bij het ontwerpen en programmeren van de omgeving rekening met het bevorderen van gezond gedrag.
  5. We betrekken de beschikbaarheid van energie veel eerder in de planvorming. We voorkomen hiermee dat die leidend is bij de manier van verstedelijken.
  6. We voorkomen dat plannen en projecten de beschikbaarheid van voldoende drinkwater in de toekomst frustreren.

Vier manieren om de ambitie waar te maken

  1. We stellen nabijheid centraal. Dagelijkse tripjes naar school, winkels of sportclubs moeten vooral lopend of fietsend kunnen. Dit moedigt beweging aan en door de trage snelheid ook sociale ontmoetingen. Ook hebben we oog voor verschillende snelheden en wensen. Werk, opleiding, zorg en sociale contacten moeten bereikbaar zijn en blijven voor iedereen. Dat geldt voor iedereen. Wat ook iemands leeftijd, inkomen en gezondheid is.
  2. We maken een schaalsprong in mobiliteit. We kunnen niet verder op de bestaande weg. We moeten meer gaan fietsen, lopen en het openbaar vervoer gebruiken. In een verdichte stad moeten we steeds op zoek blijven naar de beste mix van vervoerswijzen. Daarvoor is een sneller netwerk van HOV-lijnen en (snel)fietsroutes nodig dat de juiste knopen verbindt. Daarmee kunnen we het stedelijk systeem efficiënter maken en zorgen voor dynamiek op de juiste plekken.
  3. We creëren een doorwaadbare en gezonde leefomgeving. We ontwerpen, realiseren en beheren langzaam verkeersroutes als multifunctionele routes. Die verbinden en krijgen betekenis door ruimte te bieden voor ontmoeting, sporten en bewegen. Daarbij gelden twee uitgangspunten die kunnen bijdragen aan een gezonde leefomgeving. Dat zijn de inrichting van de openbare ruimte en het creëren van een fijnmazig netwerk.
  4. We nemen onze verantwoordelijkheid voor voldoende energie en drinkwater. De energietransitie is een maatschappelijke opgave. Die vraagt aandacht voor een goede inpassing of kwaliteitsverbetering van de omgeving. We wentelen de oplossingen niet af op anderen in plaats en tijd. We maken ruimte voor het nieuwe energiesysteem en voor de opslag van hernieuwbare energie. We streven naar een blijvend goede hydrologische inpassing van de winning in het watersysteem.

Niet gevonden wat je zocht?

Je kunt op verschillende manieren in contact komen met de gemeente ’s-Hertogenbosch.