De ontwikkellijn bouwen aan generaties

Wonen in ’s-Hertogenbosch is populair. Dit levert een grote dynamiek op voor de stad. De ambitie is om iedereen een fijne plek te kunnen bieden. We zien dat de samenstelling en de woonwensen van de Bossche samenleving snel veranderen. Het aantal woningen sluit daarop straks niet meer aan. Het gaat bij het oplossen daarvan om meer dan alleen om het bouwen van woningen. Het gaat ook over de dagelijkse woon- en leefomgeving van mensen. Bouwen van woningen en voorzieningen moet ontmoeting en sociale verbinding met de plek en de omgeving stimuleren.

Dat vraagt om het denken in generaties. Bouwen aan generaties in ‘s-Hertogenbosch betekent werken aan buurten, wijken en dorpen. Die hebben een diversiteit aan woningen, bewoners en voorzieningen. Het samenstel van centra, buurten en wijken staat in dienst van een compacte en efficiënte stad. Dat moet sociale binding, gelijke kansen en mogelijkheden voor iedereen bevorderen. De groei van de stad remt ons daarin niet. Dat biedt juist de kans om de wijken, buurten en dorpen beter te benutten en te laten functioneren. Nu en in de toekomst.

Zes hoofdopgaven van bouwen aan generaties

  1. We bieden ruimte voor een flinke groei van het aantal Bosschenaren. Zo blijven we in de positie om de stad en dorpen als geheel beter te laten functioneren.
  2. We ontwikkelen de stad en dorpen vanuit het generatieperspectief. We passen dit toe op de woningvoorraad en op de woonomgeving.
  3. We verdichten de stad en dorpen zorgvuldig. Door bestaande gebouwen en gebieden beter en intensiever te benutten met oog voor bestaande waarden.
  4. We verrijken het aanbod van Bossche woonmilieus met een hoogstedelijk en rijk gemengd gebied. Dat vangt een groot deel van de groei op.
  5. We versterken wijken en dorpen met nieuwe en extra woningen. Dit om onder meer de doorstroming op gang te brengen. En diversiteit en flexibiliteit van de woningvoorraad te vergroten en draagvlak van voorzieningen te ondersteunen.
  6. We bieden ruimte voor experiment in woningbouw en woonomgeving om andere manieren van bouwen en leven te onderzoeken. Daarbij staan zelf- en samenredzaamheid voorop.

Drie manieren om de ambitie waar te maken

  1. We bouwen tot 2050 maximaal binnen de bestaande stad en dorpen om de stevige groei op te vangen. Dat betekent concreet 15.000 woningen in hoogstedelijke vorm. En minstens 10.000 in een stedelijke setting in de stedelijke en landschappelijke wijken. Daarnaast voorzien we nog minstens 1.000 woningen in en om de dorpen en in een klein deel van het buitengebied.
  2. We stellen bij gebiedsontwikkeling nabijheid en diversiteit centraal. Daarvoor is een analyse op gebiedsniveau het vertrekpunt. Zo krijgen we waardevolle data over de kracht- en pijnpunten in de wijk. Daarmee kunnen we gerichte keuzes maken voor het programma dat het beste bij de buurt als gemeenschap past.
  3. Eén van de kwaliteiten van ’s-Hertogenbosch is dat wijken, buurten en dorpen een eigen karakter hebben. Met het verdichten of transformeren van de stad hebben willen we geen eenheidsworst maken. Elke plek vraagt om een eigen aanpak.

Niet gevonden wat je zocht?

Je kunt op verschillende manieren in contact komen met de gemeente ’s-Hertogenbosch.