De principes: compact, nabij en meervoudig

De druk op de ruimte is groot, in én om stad. Er is voor heel veel ontwikkelingen ruimte nodig. Denk aan de gevolgen van de klimaatverandering. Aan nieuwe en andere vormen van landbouw. Aan energieopwekking én aan het beschermen en versterken van de kwetsbare natuur. Bovendien willen steeds meer inwoners het ommeland gebruiken voor recreatie, sport, beleving en rust.

Ook in de stad is de druk hoog. Een groeiende bevolking vraagt om meer woningen, meer voorzieningen en meer plekken om te werken, studeren en leven. De stad moet daarnaast ook vergroenen. Omdat groen mooier is en groen fijne plekken biedt om te ontspannen. Daarnaast is groen een antwoord op veel opgaven vanuit gezondheid, klimaat en biodiversiteit. Maar, de ruimte is schaars en niet alles kan overal. Om de Bossche ruimte te ordenen, hanteren we drie principes. Dat zijn compact, nabij en meervoudig.

Compact

De ruimte in en om ’s-Hertogenbosch is schaars. Maar de vraag naar ruimte is zeer hoog. Er is namelijk ruimtevraag voor wonen, werken, voorzieningen, recreatie, klimaat, landbouw, natuur en energie. De optelsom van de vraag is groter dan de ruimte die beschikbaar is. We kiezen daarom voor een compacte stad en compacte dorpen als ordenend principe. Compact betekent dat we de ruimte efficiënt benutten.

De ruimtevraag voor nieuwe stedelijke functies vangen we zoveel mogelijk op binnen de bestaande stad en dorpen. Denk bij functies aan wonen, werken en voorzieningen. . We zien daarvoor ruimte om de bestaande stad ook met nieuwe ontwikkelingen te verbeteren.

Nabij

De ontwikkeling van de stad draaide lange tijd om het scheiden van wonen, werken, voorzieningen en recreëren. De noodzaak voor die aanpak ligt in het verleden. Redenen als hygiëne, overlast en gezondheid verdampten met de tijd. Het resultaat is een minder efficiënte stad. We kiezen daarom voor nabijheid als ordenend principe.

Zo verdichten we rond hoog dynamische gebieden. Dat is het proces waarbij we een gebied meer bebouwen of het gebruik van de ruimte verbeteren. Dat gebeurt onder meer bij centra en plekken langs hoofdroutes met een bestaande mix van functies. Plekken dus waar veel activiteiten zijn. Daarnaast kiezen we voor een betere functiemix in monotone gebieden met een lage dynamiek. Dit leidt tot meer voorzieningen binnen minder minuten reistijd en dat stimuleert ontmoeting.

Meervoudig

Gebouwen en gebieden zijn vaak ontworpen voor één bepaald gebruik. In sommige gevallen is dat nodig en kan het niet anders. Maar in veel gevallen is gebruik voor meerdere doelen goed mogelijk. Op verschillende momenten op de dag of in de week en soms zelfs op hetzelfde moment. We kiezen daarom voor meervoudig ruimtegebruik als ordenend principe. Dat betekent dat we bij elke ontwikkeling altijd onderzoeken hoe we gebouwen en gebieden voor meer functies kunnen inzetten. Dat doen we in de stad, in de dorpen en in het buitengebied.

Niet gevonden wat je zocht?

Je kunt op verschillende manieren in contact komen met de gemeente ’s-Hertogenbosch.