De ontwikkellijn welvarend welzijn

In deze ontwikkellijn staan de plekken waar we werken, ondernemen, zorgen, sporten en recreëren centraal. De ambitie is dat deze plekken weer meer en beter in elkaar overvloeien. Met voldoende ruimte voor extra arbeidsplaatsen en ondernemers. En met oog voor het welzijnsperspectief van en dezelfde kansen voor iedereen. Waarbij we de stappen zetten die nodig zijn voor een circulaire economie en samenleving.

Mensen gebruiken de woorden welvaart en welzijn vaak door elkaar. Dat is ook niet zo vreemd; de twee overlappen elkaar in betekenis en zijn wederkerig. Daarom verbinden we deze woorden in de omgevingsvisie. We zorgen daarbij voor de ruimtelijke voorwaarden voor welvaart en welzijn van de Bossche samenleving.

Zes hoofdopgaven van welvarend welzijn

  1. We ontmengen op de bedrijventerreinen. Dit om op andere plekken in de stad en dorpen te kunnen mengen. En om ruimte te houden voor bedrijven die onder meer geur-, geluid- en stofoverlast geven.
  2. We geven de ruimte aan nieuwe interactiemilieus in centra en in de buurt van openbaar vervoersknopen. Dat zijn plekken voor ontmoeting en voor uitwisseling van mensen, goederen, informatie en kapitaal. Met een sterke mix van wonen, werken en voorzieningen. Waarbij we bijzondere aandacht hebben voor het onderwijs en de jongerencultuur.
  3. We bieden meer ruimte voor werken en voorzieningen in wijken en buurten. Dit onder meer om dezelfde kansen te bevorderen en de stad beter te gebruiken.
  4. We reserveren ruimte voor de circulaire economie passend bij ons economisch profiel. Dat geldt voor de bedrijventerreinen, de wijken en het buitengebied.
  5. We houden ruimte beschikbaar voor grote zorgvoorzieningen die past bij hun (mobiliteits)profiel en bij de stedelijke context.
  6. We benutten het groots vergroenen van de stad, de dorpen en het ommeland. Daardoor krijgt het sporten, bewegen en recreëren voldoende ruimte.

Zeven manieren om de ambitie waar te maken

  1. We koesteren de bestaande kwaliteiten en bouwen hierop voort. Met de inrichting en het gebruik van de omgeving moeten we onze kwaliteiten vasthouden en versterken. Die zijn namelijk terug te leiden naar waarden die de Bossche economie en samenleving typeren. Denk aan verbondenheid, ontmoeting, zorgzaamheid en plezier in het leven.
  2. We gaan sterker sturen op het juiste bedrijf/activiteit op de juiste plek. Dit om de beperkte ruimte optimaal te kunnen gebruiken. We zien daarbij vijf typen werklandschappen. Het productielandschap, het interactielandschap, het buurtlandschap, het zorg- en beweeglandschap en het recreatief cultuurlandschap.
  3. We ontmengen voor een sterk productielandschap. Dat valt uiteen in een stedelijk en een landelijk type landschap. Het landelijke type is vooral gericht op hoogproductieve kringlooplandbouw en energieproductie. Het stedelijke type lijkt nog het meest op het traditionele bedrijventerrein.
  4. We mengen voor een divers interactielandschap. We zorgen voor volop ruimte voor werkenden en bedrijven die graag in een interactiemilieu werken. Dat is een groeiende groep. Daar zijn meervoudig en multifunctioneel ruimtegebruik de standaard.
  5. We benutten het buurtlandschap voor meer gelijke kansen. Dat heeft meerwaarde als broedplaats voor nieuwe bedrijven, kunstenaars en makers. Daar is bedrijvigheid die zich goed verhoudt tot de woonomgeving, met weinig tot geen (milieu)overlast. Denk aan kappers, klusbedrijven en fysiotherapeuten.
  6. We zorgen voor een toegankelijk zorg- en beweeglandschap. Denk aan de sportlandschappen, de cultuurlandschappen en de campussen van bijvoorbeeld zorg- en welzijnsfuncties. Daar staan de recreatieve en landschappelijke kwaliteiten als een paal boven water. Het landschap vertegenwoordigt een grote maatschappelijk waarde. De openbaarheid van deze gebieden is belangrijk, zodat de hele samenleving ze kan gebruiken.
  7. We bouwen verder aan een recreatief cultuurlandschap. We zorgen hier voor ruimte voor een nieuw recreatief en extensief cultuurlandschap. En voor duurzame, arbeidsintensieve, kleinschalige landbouw en bijpassende voorzieningen. Met de mogelijkheid tot nevenactiviteiten zoals een boerderijwinkel of een bed & breakfast.

Niet gevonden wat je zocht?

Je kunt op verschillende manieren in contact komen met de gemeente ’s-Hertogenbosch.