Omgevingsvisie: wat, waarom en wij

De Omgevingswet ging begin 2024 in. Daarin staat dat elke gemeente in Nederland een omgevingsvisie moet hebben. We zijn aan de slag gegaan met de omgevingsvisie samen met inwoners, ondernemers en maatschappelijke partners.

Wat

Een omgevingsvisie is een toekomstvisie voor de fysieke leefomgeving. Dat is de omgeving waarin wij leven, wonen, werken, bewegen en recreëren. Belangrijke onderwerpen daarbij zijn woningbouw, voorzieningen, bereikbaarheid, werkgelegenheid, water, natuur en ontspanning. Die dragen bij aan een gezonde, duurzame en aantrekkelijke leefomgeving. Het begrip ruimte is daarbij een rode draad. We staan voor de uitdaging om de vraag naar de beperkte ruimte die beschikbaar is goed in te vullen.

Een omgevingsvisie zet de zogenaamde stip op de horizon en beschrijft de mogelijke weg daar naartoe. Dat helpt ons om de juiste plannen en keuzes te maken. En om goede besluiten te nemen, bijvoorbeeld waar we wel en niet in investeren. Of welk initiatief uit de samenleving we begeleiden.

Waarom

In de Omgevingswet staat dat elke gemeente in Nederland voor 2027 een omgevingsvisie moet hebben. In de Omgevingswet staan allemaal landelijke regels die gaan over onze leefomgeving. De leefomgeving moet prettig, veilig en gezond zijn voor mens en dier. Ook moet er ruimte zijn voor ontwikkeling. De omgevingsvisie beschrijft op hoofdlijnen de kwaliteit, de voorgenomen ontwikkeling, het gebruik, het beheer, de bescherming en het behoud van het grondgebied. En de belangrijkste beleidsdoelen voor de fysieke leefomgeving.

Naast de omgevingsvisie dient de gemeente ook een omgevingsplan vast te stellen. Het omgevingsplan is de opvolger van de gemeentelijke bestemmingsplannen en verordeningen over de fysieke leefomgeving. En bevat regels over de fysieke leefomgeving die de gemeente stelt binnen haar grondgebied. Het omgevingsplan geeft invulling aan de maatschappelijke opgaven uit de gemeentelijke omgevingsvisie.

Kortom: in de omgevingsvisie staat wat we willen bereiken en de regels en de te zetten stappen om daar te komen staan in het omgevingsplan en verordeningen in combinatie met het gemeentelijke beleid.

Samen

In de omgevingsvisie staan veel ambities die we willen waarmaken. Dat kunnen we niet alleen. We nodigen inwoners, ondernemers en onze partners van harte uit om samen aan de slag te gaan.

Samen houden we de vinger aan de pols. En kijken we hoe en wanneer welke ontwikkelingen het beste passen bij de lange termijn ontwikkeling. Want ’s-Hertogenbosch is natuurlijk nooit ‘af’. Wensen en behoeften veranderen. Daarom passen we de omgevingsvisie elke vier jaar aan. Vaker zelfs als dat nodig is. Zo blijft de omgevingsvisie actueel. En een inspiratiebron voor ons allemaal.

Niet gevonden wat je zocht?

Je kunt op verschillende manieren in contact komen met de gemeente ’s-Hertogenbosch.