De landschappelijke wijken
De landschappelijke wijken liggen buiten de ring van de snelwegen. Deze wijken groeiden de afgelopen decennia flink. Het lijkt heel goed te gaan met de landschappelijke wijken. Daar woont ongeveer een derde van de Bossche bevolking. Rosmalen, Empel, De Groote Wielen en Maaspoort krijgen een bovengemiddeld of gemiddeld rapportcijfer voor de woningen en de woonomgeving. En de bewoners zijn betrokken.
De kracht van deze wijken zit in de groene kwaliteit en in de gemeenschappen die hier wonen. We zetten dus in om het woon- en leefklimaat net zo goed te houden in de toekomst. Met onder meer aandacht voor het overgangsgebied naar de stad en het buitengebied. Dat gebied biedt landschappelijke, ecologische en klimaatadaptieve kansen. En ruimte voor gezondheid, sport, beweging, ontspanning en lokale productie van voedsel. Dit geldt voor de inwoners van de landschappelijke wijken zelf. En ook voor de inwoners van de binnenstad en de stedelijke wijken.
Vanuit het Podium ’s-Hertogenbosch
Het landschap heeft deze wijken gevormd. We voegen blijvend waarde toe aan de identiteit en kwaliteit van dit gebied. Dat doen we door meer vanuit het landschap te denken. We gaan dus zorgvuldig om met de landschappelijke ligging en we versterken waardevolle structuren, randen en overgangen. Door verder te bouwen op de gelaagde historie kunnen de gemeenschappen hun unieke karakter behouden en blijven ontwikkelen.
Vanuit het Circus Jeroen Bosch
We verbinden de wijken beter met elkaar versterken ze met tijdelijke functies. Zo kunnen ze veel meer van elkaars kwaliteiten profiteren. Met ruimte voor experimenten, cultuur en evenementen. Dat willen we faciliteren, in de centra en in de buurten zelf. Zo werken we aan de identiteit van de wijken en buurten en aan de binding in en versterking van de gemeenschappen. Daarnaast biedt het landschap tussen de wijken biedt ruimte voor het versterken van de kenmerken van het gebied. Ook dat kan met permanente en met tijdelijke functies.
Vanuit de ontwikkellijn groots vergroenen
We versterken de landschappelijke structuren om en tussen de landschappelijke wijken. Daardoor worden de wijken ook beter verbonden.
- We bouwen door op de groene gordel. We versterken dit landschap met ecologie, water, verbindingen, sport, spel en functies die het landschap ondersteunen.
- Groene verbindingen voor ecologie, water en mens dagen uit. We gaan bewegen, spelen en ontmoeten in een aantrekkelijke, gezonde omgeving.
- We trekken het groen sterker de wijken in. Naar buiten toe zoeken we interactie in een gezonde voedselomgeving, met uitwisseling tussen stad en land.
Vanuit de ontwikkellijn bouwen aan generaties
We werken aan meer variatie van woningen in de wijken om evenwichtige gemeenschappen te bouwen.
- We zorgen voor verschillende soorten woningen door andere soorten woningen toe te voegen. Zo komt doorstroming op gang.
- We verdichten met oog voor bestaande gemeenschappen. Dit vraagt maatwerk door te kiezen voor splitsing, een steegje of hofje ertussen of een laagje erop.
Vanuit de ontwikkellijn welvarend welzijn
- We zorgen dat de wijken van elkaars sterke kanten gebruik kunnen maken.
- We bieden ruimte aan voorzieningen en bedrijvigheid. Dit om bij te dragen aan nabijheid, ontmoeting en aan het aantrekkelijke van de centra en stadsstraten.
- We kiezen voor efficiënte en circulaire terreinen voor bedrijven. Daar zien we nog mogelijkheden voor verdichting en gebruik van ruimte op verschillende manieren.
- We ontmengen op de bedrijventerreinen om te mengen in de wijken. We houden ruimte op die terreinen voor functies die echt in werklandschappen horen.
Vanuit de ontwikkellijn vorstelijk verbinden
We versterken verbindingen met hoogwaardig openbaar vervoer. Ook zorgen we voor betere fietsverbindingen tussen de wijken.
- We versterken de centra met goede verbindingen. Hierdoor blijven het ontmoetingsplekken binnen de wijk.
- We optimaliseren langzaamverkeersverbindingen. Dat verbindt de wijken beter met elkaar en met het buitengebied.
- We benutten de potentie van Station Rosmalen om daar te verdichten. Ook het centrum van Maaspoort biedt kansen om uit te groeien tot een rijkere ontmoetingsplek.
Dit is een samenvatting van de omgevingsvisie. Voor het volledige verhaal en alle details, bekijk de omgevingsvisie (pdf).
Niet gevonden wat je zocht?
Je kunt op verschillende manieren in contact komen met de gemeente ’s-Hertogenbosch.