Overige gemeentelijke belastingen

Reclamebelasting

De gemeente heft reclamebelasting voor openbare aankondigingen die zichtbaar zijn vanaf de openbare weg. Dit gebeurt in twee centrumgebieden: Rosmalen en de binnenstad van ’s-Hertogenbosch. De opbrengst gaat naar de Ondernemersfondsen. De ondernemers gebruiken het Ondernemersfonds om het winkelgebied aantrekkelijk te houden.

De hoogte van uw heffing is afhankelijk van de WOZ-waarde van het bedrijfsgedeelte van uw pand. In onderstaande verordeningen op de website van Overheid.nl vindt u meer informatie:

Contact met de Ondernemersvereniging? Stuur een mail naar info@soch.nl of bestuur@beleefrosmalen.nl.

Toeristenbelasting

U betaalt toeristenbelasting aan de gemeente als u mensen tegen vergoeding verblijf aanbiedt. Deze personen maken tijdens hun verblijf gebruik van de voorzieningen van onze gemeente. De toeristenbelasting is dus een bijdrage aan de kosten van deze voorzieningen.

De tarieven per overnachting, voor 1 persoon die bij u overnacht, zijn in 2022:

Hotel en pension€ 3,65
B&B, particuliere vakantieverhuur, kamerverhuur en vakantieonderkomen€ 2,40
Mobiele kampeeronderkomen€ 0,75
Watertoeristenbelasting€ 0,75

Start u een nieuw onderkomen? Neem dan contact op met de afdeling Belastingen voor meer informatie over de toeristenbelasting. Dit kan telefonisch via (073) 615 54 75 of via het digitaal contactformulier.

Precariobelasting

Precariobelasting betaalt u aan de gemeente als u een stukje gemeentegrond gebruikt. Een voorbeeld hiervan is het plaatsen van een terras of uithangbord. Op de website van de Overheid bekijkt u de Verordening precariobelasting 2021 en 2022 voor meer informatie. O.a. over de voorwerpen waarvoor u betaalt en de tarieven.

U mag gemeentegrond niet zomaar gebruiken. Doe de vergunningcheck op de website van het Omgevingsloket om te kijken welke vergunning u moet aanvragen. 

Ondernemers betalen voor de maanden januari tot en met juni 2021 geen precariobelasting. Wij hebben dit besloten vanwege de gevolgen van de coronacrisis.

Voor precariobelasting hebben wij de betaaltermijnen aangepast. Voorheen moest de aanslag binnen 1 maand worden betaald. Vanaf nu kunt u in 2 termijnen betalen. De helft van het aanslagbedrag binnen 1 maand en de andere helft binnen 3 maanden na ontvangst van de aanslag. De aanslag kunt u vanaf nu ook in 12 termijnen via automatische incasso betalen. Meer informatie hierover leest u op de pagina Betalen aanslag.

Rioolheffing

Kijk op de pagina Rioolheffing voor meer informatie over de rioolheffing.

Reinigingsrecht

Maakt uw bedrijf gebruik van de ophaaldienst huishoudelijk afval van de Afvalstoffendienst? Dan betaalt u reinigingsrecht. Met deze heffing bekostigt de gemeente onder andere het ophalen van bedrijfsafval.

U dient restafval (géén papier of gft) aan te bieden op dezelfde dag als particulieren en huishoudens. Kijk voor meer informatie op de website van de Afvalstoffendienst.

Roerende zaakbelasting (RZB)

Meer informatie over de roerende zaakbelasting vindt u op de pagina Overige gemeentelijke belastingen

Bezwaar maken

Niet eens met de reclame-, toeristen-, precario- of roerende zaakbelasting? Dan kunt u binnen 6 weken bezwaar maken. Meer informatie vindt u op de pagina bezwaar maken