Opvang vluchtelingen

’s-Hertogenbosch is een gastvrije gemeente. Dat zijn we ook voor mensen in nood en die moeten vluchten uit hun thuisland. Wij nemen onze verantwoordelijkheid en pakken ons deel van de landelijke taak op. Dat doen we samen met andere organisaties, vrijwilligers en inwoners.

We huisvesten al jaren statushouders, dat is een wettelijke taak. Daarnaast bieden we nu opvang aan asielzoekers en aan vluchtelingen uit Oekraïne. Naast huisvesting of opvang, dragen we bij aan andere basiselementen die voor ieder mens belangrijk zijn in het leven. Zoals onderwijs, zorg en financiële ondersteuning. Zodat het leven van iemand zo veel als mogelijk op de rit komt. Wil je op de hoogte blijven van wat we voor deze groepen doen, en wat er nodig is? Lees dan de laatste nieuwsbrief online en schrijf je in voor de komende nieuwsbrieven.

Opvang Oekraïense vluchtelingen

Veel Oekraïners zijn hun land ontvlucht vanwege de oorlog daar. Sommigen van hen reizen door naar Nederland. Zij worden opgevangen in de gemeenten, zo ook hier in ’s-Hertogenbosch. Iedere regio in Nederland heeft de taak gekregen om voor een bepaald aantal opvangplekken te zorgen. Wij bieden nu opvang in leegstaande kantoorpanden aan de Bruistensingel en aan de Hervensebaan. Ook vangen we Oekraïners op aan de Dorpsstraat en Kloosterstraat in Nuland. Er zijn ook vluchtelingen die een plek vinden bij gastgezinnen. We vinden het hartverwarmend om te zien hoeveel gezinnen hun huis voor hen open stellen.

Opvang asielzoekers

Mensen vanuit allerlei landen (bijvoorbeeld Syrië en Afghanistan) vragen asiel aan in Nederland. Zij worden opgevangen door het COA. In de directe buurt van Autotron is een noodopvang voor 300 asielzoekers. Dit is een opvang van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA). Deze opvang blijft er een jaar. Hiermee zijn we ingegaan op een verzoek van het Rijk en de provincie Noord-Brabant.

Huisvesten statushouders

Als asielzoekers een vergunning krijgen om in Nederland te blijven noemen we ze ‘statushouders’. In onze gemeente huisvesten we jaarlijks een aantal statushouders. Iedere gemeente in Nederland heeft hierin een wettelijke taak. De statushouders krijgen een woning toegewezen door een van de woningcorporaties. Daar kunnen ze hun nieuwe bestaan gaan opbouwen. Ze worden onderdeel van de Nederlandse samenleving. We helpen hen om daarin hun weg te vinden en mee te doen.

Laatste nieuws

Lees het nieuwsbericht van 17 mei: ''Kinderen uit Oekraïne nu ook naar basisschool''
Lees het nieuwsbericht van 21 april: ''Update vluchtelingen, asielzoekers en vergunninghouders''
Lees het nieuwsbericht van 31 maart: ''Opvang Hervensebaan geopend''
Lees het nieuwsbericht van 24 maart: ''Eerste vluchtelingen opvang Bruistensingel''
Lees het nieuwsbericht van 16 maart: ''Oekraïense vluchtelingen in 2 kantoorgebouwen''
Lees het nieuwsbericht van 11 maart: ''Opvang Oekraïense vluchtelingen''
Lees het nieuwsbericht van 8 maart: ''Hulp aan en opvang van Oekraïense vluchtelingen''