Herinrichting De Overlaet

Op dit moment bereiden we de gedeeltelijke herinrichting van de openbare ruimte van De Overlaet voor. In sommige delen van de wijk ontstaat waterhinder en/of -overlast als het lang of heftig regent. We gaan om die reden de wijk klimaatbestendig maken, een stukje groener en meer duurzaam.  Als gemeente zetten we stevig in op een klimaatbestendige gemeente. Dat betekent dat we meer ruimte maken voor groen en water. Dat is hard nodig om goed in te spelen op de gevolgen van klimaatverandering. We zien hierin bovendien een belangrijke kans voor een mooier, en prettiger en gezonder woon- en leefklimaat. Het draagt niet alleen bij aan de aantrekkelijkheid van de omgeving, maar biedt ook mogelijkheden voor meer beweging, ontmoeting, recreatie en natuur. Zo ook in De Overlaet.

Wat gaan we doen?

Het klimaat bestendig maken van de woonomgeving omdat De Overlaet te kampen heeft met water hinder en/of -overlast. Om deze problemen tegen te gaan hebben we o.a. de volgende aanpak in gedachten;

  • Minder regenwater in het vuilwaterriool.
  • Water ter plaatse opvangen in de bodem, in het groen, in de (nieuwe) hemelwaterriolering of in sloten of singels.
  • Huidige bomen (boomkroonoppervlak) zoveel mogelijk behouden en waar mogelijk uitbreiden. Grote bomen nemen veel water op. Waar mogelijk behouden we deze of planten we extra bomen en groen.
  • Verminderen van het verhard oppervlak (bestrating) met 20%. Dit doen we bijvoorbeeld door andere bestrating op parkeerplaatsen, maar ook het verminderen van tegels in jouw tuin kan hieraan bijdragen.
  • Bij vervangen van bestaande parkeerplaatsen en nieuw aan te leggen parkeerplaatsen zullen we waterdoorlatende en groene parkeerplaatsen aanleggen.
  • Een duurzame inrichting van de omgeving, waardoor we de komende jaren geen groot onderhoud meer hoeven te verrichten.
  • Bewoners betrekken bij de inrichting van de omgeving. We vinden het belangrijk om van de bewoners te horen welke wensen en/of ideeën er zijn voor de herinrichting en dit samen op te pakken.
  • Verminderen, veranderen of verplaatsen van drempels en plateaus en andere verhoogde obstakels waardoor regenwater beter kan weglopen.
  • We leggen de nadruk op gezamenlijkheid. Wij gaan de openbare ruimte op orde brengen. Maar ook de woningbouwverenigingen en jou stimuleren en helpen om bijvoorbeeld het hemelwater van het vuilwaterriool af te koppelen en het verhard oppervlak van tuinen en opritten te verminderen.

Uiteindelijk willen we samen met jou werken aan een aantrekkelijke leefomgeving waar gebruikers tevreden over zijn.

Wat doen we al?

  • We hebben een afkoppelvisie opgesteld, waarmee onderzocht is waar we op welke manier het regenwater van het vuilwaterriool af kunnen halen.
  • In september 2024 hebben we samen met de bewoners de wateroverlast in de Aaborch aangepakt.
  • We verbeteren het watersystemen in de wijk door in het Johan van Vladerackenpark een nieuwe sloot te graven. Dit zal begin 2025 gebeuren.
  • Het watersysteem van De Overlaet is al gekoppeld aan het watersysteem van de Groote Wielen om een grotere buffer te creëren.
  • We bereiden de aanleg van natuurvriendelijke oevers voor in De Overlaet.
  • Communicatiebureau Oogpunt Spreekwater gaat in De Overlaet aan de slag met project waterbewustzijn op de scholen.

Resultaten enquête

We vinden het belangrijk om van de bewoners te horen welke wensen en/of ideeën er zijn voor de herinrichting. Hiervoor hebben we een enquête ingezet. Deze enquête heeft tot vele reacties geleid. Dank daarvoor. Hieronder in hoofdlijnen vier uitkomsten toegelicht.

Krijgt wateroverlast voorrang bij herinrichting?

Van de 213 ingevulde enquêtes vinden 135 deelnemers dat wateroverlast voorrang moet krijgen. 78 deelnemers vinden dat andere onderwerpen, of problemen op straatniveau voorrang moeten krijgen.

Bereidheid om zelf maatregelen te treffen?

Van alle ingevulde enquêtes, zegt 61% dat ze bereid zijn om zelf maatregelen te treffen om hemelwater op te vangen op eigen perceel. 19% doet al iets, of weten het nog niet. 10% wil dit misschien doen, 5% zegt hier niet bereid voor te zijn.

Score voor verkeersveiligheid

De gemiddelde score voor verkeersveiligheid was 3,5 van de 5, een voldoende. Er wordt op sommige wegen regelmatig hard gereden. Hier wordt ook naar gekeken bij het opnieuw inrichten van de straten.

Welk cijfer geef jij de aanwezigheid van groen in De Overlaet?

De Overlaet is een groene wijk. Dit zien we ook terug in de enquête. De gemiddelde score voor groen in de wijk is een 4 van de 5. Wij erkennen echter wel, zoals ook benoemd in de enquête, dat de biodiversiteit laag is in de groene gebieden. Wij streven er als gemeente naar om ook de openbaren groene gebieden meer bio divers te maken.

Wat kun jij doen?

Daarnaast geven we als stad tools, werken we samen en ondersteunen waar kan met subsidies. Wil je zelf alvast aan de slag om jouw huis, tuin of buitenruimte te verduurzamen? Fantastisch! Neem voor informatie hierover een kijkje op onze pagina ’s-Hertogenbosch gaat voor groen. Hier vind je onder andere tips voor:

Planning

In 2024 hebben we de afkoppelvisie gemaakt. Nu gaan we de ontwerpfase in. We beginnen in de straten en buurten waar de meeste overlast is of waar we redelijk eenvoudig maatregelen kunnen nemen. Hierin nemen we jouw aandachtspunten uit de enquête hierboven vermeld waar mogelijk mee en dit koppelen we aan de bewoners terug. Bij grootschalige ingrepen doen we het ontwerpproces graag met jou samen.

In het eerste en tweede kwartaal van 2025 gaan we de ontwerpen omzetten naar een contract. Vervolgens kiezen we een aannemer die het werk kan uitvoeren. Naar verwachting begint de aannemer eind 2025 met de eerste werkzaamheden en ronden we het gehele project in enkele jaren af. Dit is onder andere afhankelijk van de planning van de aannemer en levertijden van materiaal. Uiteraard informeren we omwonenden over de definitieve planning en de fasering van het werk.

Op de hoogte blijven

Wil je de laatste ontwikkelingen volgen over de herinrichting van De Overlaet? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Aanmelden nieuwsbrief

Niet gevonden wat je zocht?

Je kunt op verschillende manieren in contact komen met de gemeente ’s-Hertogenbosch.