Energie opwek uit zon en wind

In ’s-Hertogenbosch gaan we samen onze huizen verwarmen zonder aardgas. Dit zorgt voor een comfortabeler huis, een stabielere energierekening en een beter klimaat. Naast dat inwoners zelf veel kunnen doen, is de gemeente ook zelf bezig opwek van schone energie uit wind en zon. Op deze pagina lees je alles over deze projecten.

Projecten en initiatieven

Duurzame polder

Gemeente Oss, gemeente ’s-Hertogenbosch en provincie Noord-Brabant willen alle drie stappen zetten op het gebied van duurzaamheid. Landelijk is er afgesproken dat gemeenten aangeven hoeveel duurzame energie ze in 2030 via windmolens kunnen opwekken. Daarom wil onze gemeente samen met Oss, de provincie en het Rijk duurzame energie opwekken met windmolens. De windmolens kunnen geplaatst worden in de polder tussen Oss en ‘s-Hertogenbosch.  Dat project heet de Duurzame Polder.

Lees meer over dit project op de website van Duurzame Polder.

Windmolenpark Rietvelden

en groep betrokken bewoners en ondernemers heeft de gemeente gevraagd mee te werken aan de realisatie van vier windmolens. Drie staan op bedrijventerrein De Rietvelden en één staat langs de A59, vlakbij de windmolen op Treurenburg. Een van de windmolens op de Rietvelden is van energiecoöperatie Bossche Windmolen West. Zij zorgen ervoor dat de opbrengsten van die windmolen terugkomt bij de leden van hun coöperatie.

Lees meer op de website van Windpark De Rietvelden.

Zonnepark Heesch West

Gemeente Bernheze, gemeente ’s-Hertogenbosch en gemeente Oss werken samen aan de ontwikkeling van het bedrijventerrein Heesch West. Dit terrein ligt aan de A59 in het gebied tussen Vinkel, Geffen en Heesch.
Naast het bedrijventerrein hoort ook de aanleg van een zonneveld bij het plan. Dit zonneveld komt aan de zuidwestkant van het terrein.

Lees meer op de pagina Vastgesteld bestemmingsplan Heesch West.

50 hectare zonnevelden

In het Bestuursakkoord 2022-2026 is afgesproken dat de gemeente 50 hectare aan zonnevelden wil realiseren. In 2021 hebben we hiervoor acht plannen van initiatiefnemers geselecteerd. Twee van deze plannen zijn vergund, bij de andere velden wordt gekeken naar de haalbaarheid. Wij vragen de initiatiefnemers om buurtbewoners goed te betrekken bij de plannen. De gemeente vindt het belangrijk dat bewoners goed geïnformeerd en betrokken worden. Daarnaast heeft de gemeente aan de initiatiefnemers gevraag om te kijken hoe zij buurtbewoners laten meeprofiteren van de zonnevelden.

In april 2024 opende het zonneveld aan de Graafsebaan, dit is in eigendom van Energiecoöperatie Brabantstroom.

Wil je meer informatie over de zonnevelden? Neem dan contact op via het digitaal contactformulier.

Waar mogen onze windmolens en zonneparken komen?

In 2020 heeft de gemeenteraad ingestemd met de Visie Energielandschap. In dit stuk heeft de gemeente bepaald waar windmolens en zonnevelden geplaatst kunnen worden en onder welke voorwaarden. Dit betekent niet dat deze er ook komen. De gemeente doet eerst uitgebreid onderzoek als er plannen komen voor het opwekken van duurzame energie.

Regionale Energiestrategie noordoost Brabant

Het opwekken van duurzame energie doen we niet alleen, we werken hiervoor samen met nog een aantal gemeente in de Regionale Energiestrategie Noordoost-Brabant (RES NOB). Het Rijk vraagt elke RES-regio om een bepaald percentage duurzame energie op te wekken, zoals afgesproken in het Klimaatakkoord. Onze regio moet 4.3% bijdrage, dit doen we gezamenlijk als regio.

Wil je meer weten? Kijk dan op de website van Energiewerkplaats Brabant.

Niet gevonden wat je zocht?

Je kunt op verschillende manieren in contact komen met de gemeente ’s-Hertogenbosch.