Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) voor jongeren
Het is fijn als jij, maar ook je ouders zo lang mogelijk zelfstandig kunnen blijven wonen en mee kunnen doen in de samenleving. Waar dit niet lukt, helpt de Wmo een handje. Denk aan hulp in het huishouden of praktische zaken zoals boodschappen doen. De Wmo is er ook voor jongvolwassenen vanaf 18 jaar.
Wat is de Wmo
De Wmo is een Nederlandse wet die ervoor zorgt dat mensen hulp kunnen krijgen, als ze niet alles zelf kunnen. Als jij of bijvoorbeeld je ouders moeite hebben om zelfstandig deel te nemen aan dagelijkse activiteiten, biedt de Wmo daar mogelijk ondersteuning voor. Het gaat bijvoorbeeld om hulp bij:
- Begeleiding bij dagelijkse zaken als: structuur krijgen in je dag en boodschappen doen.
- Ondersteuning bij zelfstandig wonen: afspraken maken, of aanpassingen in huis als je een lichamelijke beperking hebt.
- Hulp in het huishouden: als je zelf niet in staat bent om schoon te maken en/of op te ruimen.
- Vervoer: als je niet zelfstandig met het OV kunt reizen.
- Invulling van de dag: activiteiten waar je anderen kunt ontmoeten, iets kunt leren en/of structuur krijgt.
Komen bovenstaande voorbeelden je bekend voor?
Dan heb je misschien hulp of ondersteuning nodig. Hieronder lees je hoe je dat aanpakt.
- Neem contact op met Koo en deel met de Koo medewerker jouw hulpvraag. Je kunt op verschillende manieren contact opnemen met Koo, bijvoorbeeld via WhatsApp.
- Samen met de medewerker kijk je naar jouw situatie en zoeken jullie naar een passend antwoord op je hulpvraag. Koo kijkt eerst naar activiteiten of voorzieningen die vrij toegankelijk zijn, dus waar iedereen gebruik van kan maken. Dat noemen we voorliggende voorzieningen. Denk hierbij aan:
- Het lenen van een duofiets via Fietsmaatjes.
- Het bezoeken van een buurtkamer in een buurthuis.
- Een boodschappendienst.
- Als dit niet aansluit op jouw hulpvraag, kan een oplossing een zogenaamde maatwerkvoorziening zijn. De gemeente onderzoekt dan welke vorm van ondersteuning het beste past bij jouw persoonlijke situatie. Dit wordt aangeboden via de Wmo.
Om je een beter idee te geven van wat de Wmo kan betekenen, vind je hieronder het verhaal van Jayden ter inspiratie.
Jayden (19) woont op zichzelf in Rosmalen
Hij heeft een spierziekte waardoor hij snel moe is en zich moeilijk kan verplaatsen. Boodschappen doen of even naar de stad kost hem veel energie. Soms blijft hij liever thuis, ook al voelt dat best eenzaam. Jayden wil graag zelfstandig blijven wonen, maar hij merkt dat het zo niet lang vol te houden is. Op advies van een buurvrouw stuurt hij een berichtje naar Koo, waarin hij uitlegt waar hij tegenaan loopt. Samen met iemand van de gemeente kijkt hij naar wat er mogelijk is. Jayden krijgt een scootmobiel, zodat hij makkelijker de deur uit kan voor boodschappen of een frisse neus. Dat geeft hem rust. Hij hoeft minder hulp te vragen en houdt meer energie over voor school en vrienden. Zo lukt het hem om zelfstandig te blijven wonen, op een manier die bij hem past.
Ik ben jonger dan 18 jaar, wat nu?
Ook dan kun je bij Koo terecht. Neem contact op. Vervolgens kijk je samen met de medewerker naar jouw situatie en zoeken jullie naar een passend antwoord op je hulpvraag. Meer over Wmo en antwoord op de veelgestelde vragen vind je op de pagina Wet maatschappelijke ondersteuning.
Heb je hulp nodig bij geldzaken? Kijk dan eens op de pagina Jongeren en geld.
Niet gevonden wat je zocht?
Je kunt op verschillende manieren in contact komen met de gemeente ’s-Hertogenbosch.