Aardgasvrij

Wij zijn de eerste generatie die de gevolgen van klimaatverandering ondervindt en die er daarom echt iets aan gaat doen. Als we willen dat de stad bewoonbaar blijft voor volgende generaties is het nodig stappen te zetten op weg naar een duurzaam ‘s-Hertogenbosch. Een gemeente die in 2050 groen, schoon, niet te nat of te droog en klimaatneutraal is en die grondstoffen zoveel mogelijk hergebruikt. Kortom: een stad waar het goed toeven is.

Maar hoe ziet zo’n duurzame stad eruit? Hoe ziet uw straat en uw huis er dan uit en wat kan en wilt u zelf hieraan bijdragen? We willen nú doen wat al kan en tegelijkertijd samen zoeken naar oplossingen voor alle problemen waar we nog geen oplossing voor hebben. We weten bijvoorbeeld nog niet hoe onze energievoorziening er in 2050 uit zal zien. We weten wel dat het een combinatie wordt van energie besparen en gebruiken als het beschikbaar is, duurzaam opwekken en energie opslaan. 

Wellicht weet u al dat wij in ’s-Hertogenbosch in 2050 wonen zonder gebruik van aardgas.  Elektriciteit of warmte uit de grond maakt huizen dan warm. Misschien woont dat wel comfortabeler dan nu. Dit is een hele verandering. De gemeente wil samen met al de bewoners, corporaties, ondernemers en netbeheerder Enexis op zoek naar de beste oplossingen. We willen daar vooraf goed over nadenken zodat we in de gemeente ’s-Hertogenbosch niet voor verrassingen komen te staan. 

In Sparrenburg, ’t Zand, Zuid, Hintham-Zuid en Buitenpepers maakt de gemeente daar extra geld voor vrij. We leren in de andere buurten graag hoe het hen vergaat, maar alle buurten kunnen nu al aan de gang met eigen initiatieven.

Het jaar 2050 lijkt nog ver. Toch moeten we nu al aan de slag om tegen die tijd aardgasvrij te kunnen zijn. Aardgasvrij worden betekent nogal wat. En nog niet alle oplossingen zijn duidelijk.  Wij zijn ook niet ineens een aardgasvrije gemeente.

‘s-Hertogenbosch aardgasvrij: wat betekent dat voor mij

Of u nu huurder, huiseigenaar of ondernemer bent, u kunt er nu alvast rekening mee houden dat de komende 30 jaar alle gebouwen van het aardgas af gaan. Alle nieuwbouw wordt nu al aardgasvrij opgeleverd.

We weten nog niet hoe uw huis in de toekomst verwarmd gaat worden. Dit kan een warmtepomp zijn, maar wellicht komen er ook andere technieken beschikbaar. Los van welke oplossing er komt, kunt u  nu al beginnen met de juiste stappen. Terugdringen van het energieverbruik is een goede eerste stap. Dat kan met kleine maatregelen maar ook door uw woning of pand goed te isoleren. Wilt u weten wat u kunt doen om energie te besparen? Welke subsidies er zijn voor duurzaamheidsmaatregelen in uw woning of pand? Hoe u zich kunt voorbereiden op aardgasvrij wonen? U kunt alvast gaan onderzoeken wat de mogelijkheden zijn, bijvoorbeeld door een advies aan te vragen via de website van Brabant Woont Slim of tips te zoeken op de website van Milieu Centraal.

Voorbeelden

Al vele bewoners hebben de stap gezet naar aardgasvrij wonen. Laat u inspireren door enkele verhalen! Deze vindt u op de website van Den Bosch.

Proeftuin Aardgasvrije Wijk ‘t Zand

In de zoektocht naar alternatieven voor aardgas is de gemeente gestart met 5 proefbuurten. Met inwoners, woningbouwcorporaties en netbeheerder wordt onderzocht wat er bijvoorbeeld nodig is qua infrastructuur, techniek maar ook inzet van bewoners om te komen tot een aardgasvrije buurt.

’t Zand, een van de vijf buurten, krijgt nu een rijksbijdrage van 5,4 miljoen euro voor de proeftuin aardgasvrij. In deze proeftuin werken we samen met onze partners: buurtinitiatief ’t Ecozand, woningcorporaties  Zayaz, BrabantWonen en Charlotte van Beuningen, Enexis, Enpuls, Waterschap Aa en Maas en Farent. Het doel van de proeftuinen is om er van te leren. Hoe komen verschillende wijken tot een aardgasvrije buurt? En hoe is dat verder uit te breiden? Hiervoor is het nodig dat we onze woningen en andere gebouwen op een andere, duurzame manier gaan verwarmen. In een deel van ’t Zand gaan we hiervoor nu echt stappen zetten. 

Meer informatie?

Hebt u vragen of opmerkingen? Neem dan contact op met gemeente ’s-Hertogenbosch via het digitale contactformulier.