Aardgasvrij
Het klimaat verandert, we merken het aan de droge periodes in de zomer en aan de heftige buien die steeds vaker vallen. We willen graag dat onze gemeente bewoonbaar blijft voor de volgende generaties en daarom is het nodig om stappen te zetten op weg naar een duurzaam 's-Hertogenbosch. We streven naar een gemeente die in 2045 groen, schoon, niet te nat of te droog en klimaatneutraal is en die de grondstoffen zoveel mogelijk hergebruikt.
Het jaar 2045 lijkt nog ver weg, maar toch moeten we nu al stappen zetten. Dat is soms lastig, want hoe een duurzame stad eruit ziet weten nu nog niet precies. We willen nú doen wat al kan en tegelijkertijd samen met inwoners, ondernemers en partners zoeken naar oplossingen voor vraagstukken waar we nog geen antwoord op hebben.
In 2045 wonen we in 's-Hertogenbosch zonder aardgas te gebruiken. Elektriciteit of warmte uit de grond verwarmt dan onze huizen. Dit is een hele verandering! Samen met bewoners, corporaties, ondernemers en netbeheerder Enexis wil de gemeente op zoek naar de beste oplossingen. Zo willen we goed nadenken over onze energievoorziening en de aanleg van warmtenetten zodat we niet voor verrassingen komen te staan. Onze gemeente is niet ineens aardgasvrij.
In de buurten Sparrenburg, 't Zand, Zuid, Hintham-Zuid en de Buitenpepers heeft de gemeente extra geld vrijgemaakt om onderzoek te doen naar hoe en of we deze buurten van het gas kunnen halen. In deze buurten leren we hoe deze processen gaan, maar andere buurten kunnen nu al aan de gang met eigen initiatieven. Lees meer over onze visie op hoe we buurten aardgasvrij maken op de website van Den Bosch.
‘s-Hertogenbosch aardgasvrij: wat betekent dat voor mij
Of u nu huurder, huiseigenaar of ondernemer bent: u kunt er alvast rekening mee houden dat de komende 30 jaar alle gebouwen van het aardgas af gaan. Alle nieuwbouw wordt nu al aardgasvrij opgeleverd.
Hoe uw huis in de toekomst verwarmd gaat worden weten we nog niet. Dit kan met een warmtepomp, misschien wordt er in uw buurt een warmtenet aangelegd of misschien komen er andere technieken beschikbaar. Los van welke oplossing er voor uw huis komt, kunt u nu al beginnen met de juiste stappen. Het besparen van energie is een goede eerste stap. Dat kan met kleine maatregelen zoals tochtstrips of deurborstels. Maar het kan ook door uw woning of pand goed te isoleren.
Wilt u weten wat u kunt doen om energie te besparen en welke subsidies daar bijvoorbeeld voor zijn? U kunt alvast onderzoeken wat de mogelijkheden zijn via ons energieloket op de website Brabant Woont Slim of zoek tips via de website van Verbeter je Huis.
Voorbeelden
Al vele bewoners hebben de stap gezet naar aardgasvrij wonen. Laat u inspireren door enkele verhalen! Deze vindt u op de website van Den Bosch.
Proeftuin Aardgasvrije Wijk ‘t Zand
In de zoektocht naar alternatieven voor aardgas is de gemeente in buurten als Sparrenburg en de Buitenpepers gestart met het onderzoeken naar of en hoe er een warmtenet in de buurt kan komen. In de wijk 't Zand zijn we een stap verder, dit is een startbuurt en de komende jaren gaan we een deel van de wijk klaar maken om van het gas af te gaan. Hiervoor hebben we een rijksbijdrage ontvangen. Wilt u meer weten over dit project? Ga naar de pagina Proeftuin 't Zand.
Veelgestelde vragen
Wanneer gaat mijn buurt van het gas af?
Op dit moment weten we nog niet wanneer welke buurt van het gas af gaat. We zijn nu bezig dit te onderzoeken zodat we hier in de loop van 2023 meer duidelijkheid over kunnen geven. De gemeente is wel actief in zeven onderzoeksbuurten, waar we onderzoek doen hoe en of we deze buurten van het gas af kunnen halen. Dit zijn de volgende buurten:
- Hintham-Zuid
- De Buitenpepers
- Zuid
- Sparrenburg
- Aawijk Noord en Zuid
- Grevelingen (Rijnstraat)
De buurt 't Zand heeft een subsidie vanuit het Rijk gekregen om deze aardgasvrij klaar te maken. Hier onderzoeken we hoe we een deel van de buurt van het gas af kunnen halen.
Wat kan ik zelf doen?
Wilt u zelf aan de slag met het aardgasvrij maken van uw huis? Dan kunt u het beste contact opnemen met ons energieloket Brabant Woont Slim, hier vindt u tips en kunt u advies krijgen dat op maat is voor uw eigen huis en daarmee precies de stappen laat zien die u moet nemen om uw huis van het gas af te halen. Ook kunt u terecht op de website van de Rijksoverheid.
Mijn CV ketel is oud/kapot, is het nog rendabel om hem te vervangen?
Het is soms lastig om te beslissen of u een nieuwe CV-ketel moet aanschaffen of bijvoorbeeld naar andere opties zoals een (hybride) warmtepomp moet kijken. Het is nu zeker nog rendabel om uw CV-ketel te vervangen door een nieuwe, zeker als u in een huis woont dat nog niet voldoende geïsoleerd is. Af stappen van een CV-ketel begint bij een goed geïsoleerde woning en als u dit nog niet heeft, kunt u beter daarmee starten. Voor advies op maat hierover kunt u advies vragen bij Brabant Woont Slim. Zij kunnen u verder helpen.
Ik wil een warmtepomp, waar moet ik rekening mee houden?
Het belangrijkste om rekening mee te houden is dat uw huis goed geïsoleerd is. Een warmtepomp verwarmt uw huis op een heel andere manier dan een CV-ketel. Dit is dus de eerste stap om rekening mee te houden. Ook is het goed om te bekijken waar en of u ruimte hebt voor de buitenunit. Voor een volledig advies kunt u het beste advies opnemen met Brabant Woont Slim zij geven onafhankelijk advies over waar u allemaal rekening mee moet houden in uw geval.
Hoeveel kost het aardgasvrij maken van mijn woning?
Hoeveel het aardgasvrij maken van uw huis kost hangt af van veel verschillende factoren, zoals of u al zonnepanelen hebt, in wat voor type huis u woont en welk energielabel uw huis heeft. Voor veel ingrepen om uw huis aardgasvrij te maken, zijn subsidies aan te vragen, maar niet voor alles. We kunnen niet met zekerheid stellen hoeveel het kost, maar uit onderzoek blijkt dat het gemiddeld een investering van 35.000 euro vraagt.
Ik ben huurder, wat kan ik zelf doen om van het aardgas af te gaan?
Als huurder kunt u niet zomaar zelf ingrepen aan uw huis doen om deze aardgasvrij te maken. U zult hiervoor eerst naar uw huurbaas of woningstichting moeten stappen om te kijken wat mogelijkheden zijn. Het kan zijn dat u door de ingrepen wat meer huur moet gaan betalen. Mocht u particulier huren en graag uw huis energiezuiniger willen maken maar uw huurder gaat hier niet in mee? Dan kunt u zich beroepen op het initiatiefrecht. Het initiatiefrecht geeft huurders het recht om de verhuurder te vragen duurzame aanpassingen te doen. Dit geldt bijvoorbeeld voor maatregelen als dubbel glas plaatsen. Verhuurders mogen hier dan een geringe huurverhoging voor vragen.