’s-Hertogenbosch zonder aardgas
In 2045 wil de gemeente ’s-Hertogenbosch alle huizen en gebouwen binnen de gemeente met schone energie verwarmen. Op deze pagina lees je hoe we stappen zetten naar een gemeente zonder aardgas.
Hoe gaan we naar een aardgasvrije gemeente?
Overstappen van aardgas naar een schone energiebron is een nieuwe stap en nog niet alles is duidelijk. Daarom hebben we als gemeente nog niet op alles vragen een antwoord. Maar we doen nu wat we al kunnen en zoeken samen met inwoners, ondernemers en partners naar oplossingen voor vragen waar we nog geen antwoord op hebben.
In onze Transitievisie Warmte 2.0 (pdf) hebben we beschreven hoe we naar een klimaatneutrale en aardgasvrije gemeente gaan. Elke vijf jaar wordt er een nieuwe Transitievisie Warmte gemaakt zodat we kunnen inspelen op de nieuwste ontwikkelingen. Niet alles in de huidige visie staat daarom vast. De technische ontwikkelingen en mogelijkheden veranderen snel. Daarom is onze aanpak flexibel en blijft deze zich ontwikkelen. Hoe de toekomst er ook uit ziet, een ding weten we al wel: Alle woningen moeten goed geïsoleerd zijn om deze zonder aardgas te kunnen verwarmen.
Wat betekent dit voor mij?
Of je nu huurder, huiseigenaar of ondernemer bent: je kunt er rekening mee houden dat de komende 30 jaar alle gebouwen naar schone energie overstappen. Nieuwbouw wordt nu al aardgasvrij opgeleverd.
We kunnen nu nog niet zeggen hoe jouw huis of bedrijfspand in de toekomst verwarmd gaat worden. Maar je kunt nu zelf al beginnen met stappen zetten. Het besparen van energie is een eerste stap. Dit kan met kleine maatregelen (zoals bijvoorbeeld tochtstrips of LED lampen). Maar ook door grotere maatregelen zoals je huis of pand goed isoleren.
Wil je weten wat je kunt doen om energie te besparen en of daar subsidies voor zijn? Dan kun je als woningeigenaar of huurder terecht op de website van Brabant Woont Slim. Bespaartips staan op de website van Verbeter je huis.
Wil je weten wat je als ondernemer kunt doen om je pand te verduurzamen, welke subsidies er zijn en welke ondernemers je voorgingen? Kijk dan eens op ons Zakelijk Energieloket.
Benieuwd hoe dit er in de praktijk uit ziet? Neem een kijkje op de pagina Proeftuin ‘t Zand.
Veelgestelde vragen
Wanneer gaat mijn buurt van het gas af?
We onderzoeken op dit moment welke warmte oplossing het beste is in welke buurt. De beste optie lijkt nu om een warmtenet in het Noorden van ’s-Hertogenbosch te maken. Hier doen we nog volop onderzoek naar en niets staat vast. Daarnaast kijken we naar oplossingen voor wijken waar een warmtenet niet mogelijk is.
Dit is het plan voor de buurten zoals gemeente ’s-Hertogenbosch dat nu heeft:
Voor 2035 aangesloten op warmtenet:
Buitenpepers, Donk, Edelstenenbuurt, Hambaken, Haren, Muziekinstrumentenbuurt, Orthen (west?), De Reit, de Rompert, Slagen en Sprookjesbuurt Reit, Rompert, Slagen en Sprookjesbuurt
Na 2035 aangesloten op warmtenet:
Abdijenbuurt, Empel Oost, Herven, Italiaanse buurt, Lokeren, Maasakker, Maasdal, Maasoever, Maasstroom, Maasvallei, Staatsliedenbuurt en Zilverpark
Na 2035 aansluiten op een zelfstandig warmtensysteem:
Haverleij, Hinthamerpoort, Hondsberg, Overlaet Oost, Overlaet West, Paleiskwartier, Rosmalen Centrum, Sparrenburg en ’t Ven
Buurten die met individuele warmtepompen/oplossingen verwarmd moeten worden:
Broekland, Hoven, Kom Nuland, Lanen, Maliskamp Oost, Meerendonk, Molenhoek, Kom Engelen, Kom Vinkel, Orthen (Oost), Vlietdijk, Watertuinen en Willemspoort
Buurten waar de oplossing nog niet van bekend is:
Aawijk Noord, Aawijk Zuid, Bazeldonk, Binnenstad Noord, Boschveld, Bossche
Pad, Deuteren, Gestelse buurt, Graafsebuurt Noord, Graafsebuurt Zuid, Grevelingen, Hintham Noord, Hintham Zuid, Hofstad, Kruiskamp, Muntel, Orthenpoort, Schutskamp, Vliert, Zand13 en Zuid
Overige buurten:
Staat uw buurt er niet tussen? Dan woont u in een buurt waar de oplossing op dit moment nog niet beschikbaar is. Dit zijn vooral de oude binnenstedelijke buurten met huizen die gebouwd zijn vóór 1900. Er is nu nog geen techniek waarmee we deze huizen van het gas kunnen halen. We houden de ontwikkelingen hiervoor in de gaten.
Wat kan ik zelf doen?
Wil je zelf aan de slag met het aardgasvrij maken van jouw huis? Dan kun je het beste contact opnemen met ons energieloket Brabant Woont Slim. Hier vind je tips en kun je persoonlijk advies krijgen voor je eigen woning met de stappen die je kan nemen om van het gas af te gaan. Ook kun je terecht op de website Verbeter je huis.
Mijn CV ketel is oud/kapot, is het nog rendabel om hem te vervangen?
Het is soms lastig om te beslissen of je een nieuwe CV-ketel moet aanschaffen of bijvoorbeeld naar andere opties, zoals een (hybride) warmtepomp, moet kijken. Het is nu zeker nog rendabel om de CV-ketel te vervangen door een nieuwe. Vooral als je in een huis woont dat nog niet voldoende geïsoleerd is. Af stappen van een CV-ketel begint bij een goed geïsoleerde woning. Is je woning nog niet goed geïsoleerd? Begin hier dan eerst mee.
Ik wil een warmtepomp, waar moet ik rekening mee houden?
Het belangrijkste om rekening mee te houden is dat je huis goed geïsoleerd is. Een warmtepomp verwarmt je huis op een heel andere manier dan een CV-ketel. Ook is het goed om te bekijken waar en of je ruimte hebt voor de buitenunit. Voor een volledig onafhankelijk advies kun je het beste contact opnemen met Brabant Woont Slim.
Hoeveel kost het aardgasvrij maken van mijn woning?
Hoeveel het aardgasvrij maken van je huis kost, hangt af van veel verschillende factoren. In wat voor soort huis woon je? Hoe goed is je huis al geïsoleerd? Voor veel ingrepen om een huis aardgasvrij te maken, zijn subsidies aan te vragen. Maar niet voor alles. We kunnen niet met zekerheid stellen hoeveel het kost, op de website van Verbeter je huis kun je een proefberekening maken wat het voor jouw woning kost.
Ik ben huurder, wat kan ik zelf doen om van het aardgas af te gaan?
Als huurder kun je niet zomaar zelf ingrepen aan je huis doen om deze aardgasvrij te maken. Je zult hiervoor eerst naar je huurbaas of woningstichting moeten stappen om te kijken wat mogelijkheden zijn. Het kan zijn dat je door de ingrepen wat meer huur moet gaan betalen. Huur je particulier en wil je graag je huis energiezuiniger maken maar gaat je huurder gaat hier niet in mee? Dan kun je je beroepen op het initiatiefrecht. Het initiatiefrecht geeft huurders het recht om de verhuurder te vragen duurzame aanpassingen te doen. Dit geldt bijvoorbeeld voor maatregelen als dubbel glas plaatsen. Verhuurders mogen hier dan een huurverhoging voor vragen.
Meer informatie hierover staat op de website van de Woonbond.
Niet gevonden wat je zocht?
Je kunt op verschillende manieren in contact komen met de gemeente ’s-Hertogenbosch.