Proeftuin ’t Zand

De wijk ’t Zand (Noordwest) is de eerste wijk van ’s-Hertogenbosch die we aardgasvrij gaan maken. Dit deel van ’t Zand is namelijk aangewezen als proeftuin. Dat wil zeggen dat we een rijksbijdrage hebben gekregen om uit te zoeken hoe de woningen in ’t Zand het beste van het aardgas af kunnen halen. Op deze pagina vind je meer informatie over proeftuin ’t Zand, wat dit voor jou als bewoner betekent en hoe je actief mee kunt denken over dit plan.

’t Zand aardgasvrij in 2030

Net als in de rest van Nederland gaan we stoppen met aardgas. Het is slecht voor het klimaat, bovendien raken fossiele brandstoffen op. Gemeente ’s-Hertogenbosch heeft daarom als doel om in 2045 energieneutraal te zijn. Alle wijken komen aan de beurt, maar we starten in de wijk ’t Zand.

In ’t Zand hebben een aantal buurtbewoners het initiatief genomen én een plan gemaakt om van het aardgas af te gaan. Deze groep bewoners hebben zich verenigd in buurtcoöperatie ’t Ecozand. De gemeente en de woningcorporaties uit de wijk hebben dit idee omarmd en het plan aangedragen bij het Rijk als ‘proeftuin’. Het Rijk heeft eind 2020 deze subsidie toegekend met als doel dat ‘t Zand in 2030 aardgasvrij is én dat we met de opgedane kennis andere wijken sneller van het gas af kunnen halen. Want uiteindelijk komt iedereen aan de beurt.

Kaart waarop het gebied 't Zand is omlijnd om te laten zien welke straten binnen het proeftuin gebied vallen

Op bovenstaande afbeelding is te zien welke straten binnen het proeftuingebied vallen.

De route naar een aardgasvrije wijk

Een buurt aardgasvrij maken is een ingewikkelde klus. We weten nog niet alles, en niet op alles is nu al een antwoord. Uitgebreid onderzoek doen kost tijd, daarom zal het nog een tijdje duren voordat we écht van het gas af kunnen. We streven ernaar dat in 2030 alle woningen aardgasvrij ready zijn. Dat wil zeggen: je woning is klaar om van het aardgas af te gaan.

Om dat te kunnen doen, moet er nog van alles gebeuren. We hebben daarom een plan gemaakt op hoofdlijnen, dat we de komende jaren verder gaan uitwerken. Dat doen we bewust, zodat we flexibel zijn en in kunnen springen op nieuwe ontwikkelingen.

Digitale nieuwsbrief

Wil je graag op de hoogte blijven van proeftuin ’t Zand? Altijd het eerste nieuws ontvangen? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en ontvang regelmatig updates.

Aanmelden nieuwsbrief

Foto van een bewoner die op een trap zit en regenlaarzen aantrekt

Bewoner in ’t Zand? Denk met ons mee!

De route naar een fijne duurzame buurt ligt nog niet vast. We willen dit graag samen met jou doen. We hebben jouw hulp en kennis hard nodig. Jij weet namelijk beter dan wie dan ook waar wij op moeten letten, welke oplossingen werken en welke niet. Het gaat tenslotte om jouw huis. Hoe je mee wil doen is aan jou. Wil je graag meedenken? Of wil je (voorlopig) alleen geïnformeerd worden? Alles is mogelijk. Mocht je graag actief willen meedenken of meedoen, stuur dan een e-mail naar Frank Vermeulen via het digitaal contactformulier en geef aan dat het over proeftuin ‘t Zand gaat. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met je op.

Contact en informatie

Wil je graag meer weten over ’t Zand? Stuur dan een e-mail via het digitaal contactformulier. Zet in het onderwerp dat het over ‘proeftuin ’t Zand’ gaat. Liever iemand telefonisch spreken? Stuur dan ook even een e-mail met je vraag, dan bellen wij je zo snel mogelijk terug.

Veelgestelde vragen

Toegankelijkheid pdf-bestand(en)

Mocht je de informatie in onderstaande pdf’s niet goed kunnen lezen dan kun je altijd contact met ons opnemen via het digitaal contactformulier. We kijken dan samen hoe we je verder kunnen helpen.

Niet gevonden wat je zocht?

Je kunt op verschillende manieren in contact komen met de gemeente ’s-Hertogenbosch.