Proeftuin ’t Zand
De wijk ’t Zand (Noordwest) is de eerste wijk van ’s-Hertogenbosch die we aardgasvrij gaan maken. Dit deel van ’t Zand is namelijk aangewezen als proeftuin. Dat wil zeggen dat we een rijksbijdrage hebben gekregen om uit te zoeken hoe de woningen in ’t Zand het beste van het aardgas af kunnen halen. Op deze pagina vind je meer informatie over proeftuin ’t Zand, wat dit voor jou als bewoner betekent en hoe je actief mee kunt denken over dit plan.
De route naar een aardgasvrije wijk
Een buurt aardgasvrij maken is een ingewikkelde klus. We weten nog niet alles, en niet op alles is nu al een antwoord. Uitgebreid onderzoek doen kost tijd, daarom zal het nog een tijdje duren voordat we écht van het gas af kunnen. We streven ernaar dat in 2030 alle woningen aardgasvrij ready zijn. Dat wil zeggen: je woning is klaar om van het aardgas af te gaan.
Om dat te kunnen doen, moet er nog van alles gebeuren. We hebben daarom een plan gemaakt op hoofdlijnen, dat we de komende jaren verder gaan uitwerken. Dat doen we bewust, zodat we flexibel zijn en in kunnen springen op nieuwe ontwikkelingen.
Benieuwd naar de laatste stand van zaken? Vanuit het projectteam sturen we regelmatig een nieuwsbrief naar bewoners. Onderin deze pagina vind je de laatste versies, zodat je de laatste ontwikkelingen kunt lezen. Uiteraard mag je ook altijd contact met ons opnemen als je graag bijgepraat wil worden over het project.
Op bovenstaande afbeelding is te zien welke straten binnen het proeftuingebied vallen.
Digitale nieuwsbrief
Wil je graag op de hoogte blijven van proeftuin ’t Zand? Altijd het eerste nieuws ontvangen? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en ontvang regelmatig updates.
Bewoner in ’t Zand? Denk met ons mee!
De route naar een fijne duurzame buurt ligt nog niet vast. We willen dit graag samen met jou doen. We hebben jouw hulp en kennis hard nodig. Jij weet namelijk beter dan wie dan ook waar wij op moeten letten, welke oplossingen werken en welke niet. Het gaat tenslotte om jouw huis. Wil je graag meedenken? Of wil je (voorlopig) alleen geïnformeerd worden? Hoe je mee wil doen is aan jou.
Mocht je graag actief meedenken, stuur dan een bericht via het digitaal contactformulier en geef aan dat het over proeftuin ‘t Zand gaat. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met je op. Je kunt ook contact opnemen met Elske van der Donk van Farent via 06 – 21 59 67 88.
Contact en informatie
Wil je graag meer weten over ’t Zand? Stuur dan een e-mail via het digitaal contactformulier. Zet in het onderwerp dat het over ‘proeftuin ’t Zand’ gaat. Liever iemand telefonisch spreken? Stuur dan ook even een e-mail met je vraag, dan bellen wij je zo snel mogelijk terug.
Veelgestelde vragen
Waarom is ’t Zand gekozen als proeftuin en niet een andere wijk in ’s-Hertogenbosch?
Een aantal jaren geleden hebben een aantal buurtbewoners in ’t Zand het initiatief genomen om jouw wijk van het gas te halen. Zij hebben hiervoor een uitgebreid plan geschreven en dit idee gedeeld met de woningcorporaties. De gemeente en de woningcorporaties uit de wijk hebben dit initiatief omarmd. Uiteindelijk heeft het College B&W ’t Zand voorgedragen aan het Rijksprogramma Aardgasvrije Wijken. Uit alle voorgedragen wijken uit heel Nederland heeft het Rijksprogramma er een aantal uitgekozen om proeftuin te worden. ’t Zand is er één van.
Wanneer is mijn woning aardgasvrij?
Een wijk zal nooit van het ene op het andere moment van het gasnet afgehaald worden. Dit proces zal meerdere jaren duren. Ons doel is dat uiterlijk in 2030 alle woningen in het proeftuingebied aardgasvrij zijn. Dit gaan we in fases doen. Het kan dus zomaar zijn dat jouw woning al eerder van het gas af is. Op dit moment kunnen we daar nog niets over zeggen. Zodra we een duidelijke planning hebben, laten we dit uiteraard weten.
Als voorbereiding op een aardgasvrije wijk, is het wel belangrijk om alvast te starten met het isoleren van je woning. De verschillende woningcorporaties in ’t Zand hebben hiervoor een plan geschreven en zijn inmiddels gestart met de verduurzaming van de woning. Heb je een eigen woning? Dan kun je zelf alvast starten met het isoleren van je woning.
Waar komt de warmte van het warmtenet in ’t Zand vandaan?
Het plan is om in ’t Zand te verwarmen met een grote buurt-warmtepomp. Deze warmtepomp verwarmt water waarmee huizen en andere gebouwen worden verwarmd. Hiervoor is een ondergronds buizenstelsel (een warmtenet) nodig om de warmte naar die gebouwen toe te krijgen. Op dit moment zijn we aan het uitzoeken hoe we dit in ’t Zand het beste kunnen doen.
Als ik aangesloten ben op het warmtenet, wat worden dan mijn maandelijkse kosten?
Op dit moment kunnen we nog niets zeggen over de maandelijkse kosten. In dit stadium zijn we namelijk nog aan het uitzoeken hoe we het warmtenet precies gaan vormgeven. We begrijpen dat het belangrijk is dat de maandelijkse kosten zo laag mogelijk blijven. Daar houden we bij de ontwikkeling van de warmtenet dus ook zeker rekening mee. Het is dan ook de belangrijkste criteria bij het kiezen van een warmte-oplossing.
Hoe wordt mijn woning in ’t Zand verwarmd zonder aardgas?
Op een centrale plek in ’t Zand willen we een buurt-warmtepomp plaatsen. Via een buizenstelsel (warmtenet) wordt het warmwater naar iedere woning gebracht. In de woning wordt een zogenoemde “afleverset” geplaatst. Dit is een klein apparaat dat de CV-ketel vervangt. In de woning kun je vervolgens zelf instellen hoe warm je het wil hebben.
Projectgroep proeftuin ‘t Zand
Wie zijn er betrokken bij proeftuin ‘t Zand?
Een wijk aardgasvrij maken is een omvangrijk project. Daarom doen we dit samen met verschillende partijen die bij de wijk betrokken zijn en/of expertise hebben die nodig is voor dit project. We hebben een projectteam samengesteld met diverse specialisten:
- Gemeente ’s-Hertogenbosch: de gemeente heeft de regierol in dit project. Vanuit de gemeente is er daarom een projectleider aangewezen die ervoor zorgt dat dit project in goede banen wordt geleid.
- Woningcorporaties Zayaz, Charlotte van Beuningen en BrabantWonen. Een groot deel van de woningen in ’t Zand zijn huurwoningen, daarom zijn ook de woningcorporaties in de wijk aangehaakt. Zayaz treedt in dit project op als penvoerder namens de 3 woningcorporaties in de wijk.
- Enpuls Warmte Infra. Ons doel is dat we een goed werkend warmtenet hebben. Daarom is ook Enpuls Warmte Infra bij dit project betrokken. Zij zijn een onderdeel van Enexis, de netwerkbeheerder die ervoor zorgt dat het energienetwerk wordt aangelegd en wordt onderhouden.
Het project proeftuin ’t Zand is een meerjarig project. Om de samenwerking in goede banen te leiden is er een intentieovereenkomst getekend tussen de bovengenoemde partijen.
Naast deze vier organisaties zijn er nog meer partijen betrokken bij dit project. Eén daarvan is Farent, een maatschappelijk dienstverlener die ondersteuning biedt in diverse Bossche wijken. Zij zijn op de hoogte van wat er leeft in de wijk ’t Zand. En dat is erg belangrijk, want een wijk aardgasvrij maken is niet alleen maar een technisch proces. We willen graag bewoners hierbij betrekken en hun input meenemen in ons project. Dat helpt ons om uiteindelijk een aanbod te kunnen doen dat aansluit bij de wensen van de bewoners in ’t Zand.
Toegankelijkheid pdf-bestand(en)
Mocht je de informatie in onderstaande pdf’s niet goed kunnen lezen dan kun je altijd contact met ons opnemen via het digitaal contactformulier. We kijken dan samen hoe we je verder kunnen helpen.
-
Infographic haalbaarheidsonderzoek proeftuin 't Zand pdf Download: Infographic haalbaarheidsonderzoek proeftuin 't Zand
-
Nieuwsbrief Proeftuin 't Zand mei 2024 | Nummer 5 Lees meer over Nieuwsbrief Proeftuin 't Zand mei 2024 | Nummer 5
-
Nieuwsbrief Proeftuin 't Zand juni 2023 | Nummer 4 pdf Download: Nieuwsbrief Proeftuin 't Zand juni 2023 | Nummer 4
-
Nieuwsbrief Proeftuin 't Zand april 2023 | Nummer 3 pdf Download: Nieuwsbrief Proeftuin 't Zand april 2023 | Nummer 3
-
Nieuwsbrief Proeftuin 't Zand december 2022 | Nummer 2 pdf Download: Nieuwsbrief Proeftuin 't Zand december 2022 | Nummer 2
-
Nieuwsbrief Proeftuin 't Zand oktober 2022 | Nummer 1 pdf Download: Nieuwsbrief Proeftuin 't Zand oktober 2022 | Nummer 1
Niet gevonden wat je zocht?
Je kunt op verschillende manieren in contact komen met de gemeente ’s-Hertogenbosch.