
Proeftuin ’t Zand
Proeftuin ’t Zand is het eerste stukje van ’s-Hertogenbosch dat aardgasvrij wordt. Samen leren en ontdekken we wat er nodig is om dit voor elkaar te krijgen. Wat moeten we wel doen. En wat moeten we vooral niet doen. Met de kennis die we opdoen helpen we later ook andere buurten en wijken in ’s-Hertogenbosch van het aardgas af.
Waarom van het aardgas af?
Nederland stopt met aardgas. Aardgas is niet goed voor het klimaat en is niet oneindig beschikbaar. Gemeente ’s-Hertogenbosch wil in 2045 klimaatneutraal zijn. Dat betekent: geen CO₂-uitstoot meer en afscheid nemen van aardgas. Spannend? Zeker! Maar dit is onze kans om verschil te maken. Samen werken we toe naar een duurzame en groene toekomst. En gaan we voor een haalbare en betaalbare warmteoplossing. Voor iedereen. Elke wijk en buurt komt aan de beurt.
’t Zand als eerste buurt van het aardgas af
Een deel van ’t Zand is aangewezen als proeftuin. We onderzoeken hier stap voor stap hoe we naar schone energie kunnen gaan. En hoe we van het aardgas af kunnen. We kijken naar de beste manier die voor iedereen te betalen is, goed blijft werken en waar we lang mee kunnen doen. Vanuit de overheid hebben we extra geld gekregen om dit voor elkaar te krijgen.
Anders verwarmen, koken en douchen
Stoppen met aardgas betekent anders verwarmen, koken en douchen. Met schone energie. Dit is een flinke omschakeling, maar samen komen we er wel.
Anders koken
Iedereen in Proeftuin ’t Zand gaat elektrisch koken. We stoppen met koken op gas. Houd hier dus rekening mee als je een nieuwe keuken bestelt of een nieuw fornuis koopt. Wist je dat elektrisch koken gezonder én veiliger is dan koken op gas?
Goed isoleren
Een goed geïsoleerd huis zorgt voor een lagere energierekening en meer comfort. Je betaalt minder en je huis is sneller warm.
Ben je een huurder?
Als huurder kun je niet zomaar zelf ingrepen aan je huis doen om deze aardgasvrij te maken. Je verhuurder is verantwoordelijk voor grote energiebesparende aanpassingen aan jouw huurwoning. Bijvoorbeeld voor de isolatie van het dak. Wil je weten of jouw huurwoning energiezuiniger kan worden gemaakt? Neem hierover dan contact op met je verhuurder.
Heb je een eigen koophuis?
De gemeente helpt je graag met isoleren. Er zijn verschillende subsidies en leningen die het mogelijk maken om betaalbaar te isoleren. Lees meer over de subsidies. Voor VvE’s is er ook hulp op maat. Lees hier meer over het verduurzamen van jouw VvE. Alvast aan de slag met (kleine) maatregelen? Kijk op de website van Brabant Woont Slim.
Aanpassingen in jouw huis en straat
Er komt een buurtwarmtepomp op een centrale plek in de buurt. Deze warmtepomp koppelen we aan het warmtenet. Het warmtenet is een ondergronds buizenstelsel. Vanuit de warmtepomp wordt warmte verspreid naar jouw huis. Dit gebeurt via leidingen in de grond. Om deze leidingen te leggen, moet de straat opengebroken worden. De werkzaamheden stemmen we af in overleg met de buurtbewoners. En liefst in combinatie met klussen die ook moeten gebeuren in de wijk. Zo beperken we de overlast. Binnen in jouw huis wordt een ‘afleverset’ geplaatst. Dit is een klein apparaat dat de cv-ketel vervangt. Met dit apparaat kan je nog steeds zelf bepalen hoe warm je het in huis wil hebben.
Ons doel is dat uiterlijk 2030 alle huizen in Proeftuin ’t Zand aardgasvrij zijn. Dit gaan we in fases doen. Maar we kunnen het niet zonder jou. Hoe meer bewoners meedoen, hoe voordeliger en beter we dit kunnen organiseren. Samen bereiken we meer!
Vragen of ideeën? Laat van je horen!
We snappen dat je vragen hebt. Hoeveel gaat het kosten? Wat gebeurt er als ik nu niet mee doe? We zoeken samen uit welke oplossingen het beste passen bij jouw huis en omgeving.
Heb je vragen, opmerkingen of ideeën? Neem contact op met Per Jansen. Per is opbouwwerker bij Farent en contactpersoon van Proeftuin ‘t Zand.
- Mobiele telefoon: 06 46 76 81 27
- Email: perjansen@farent.nl
Je kan ook het digitaal contactformulier gebruiken. Geef hierbij even aan dat het over Proeftuin ’t Zand gaat. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op.
Meld je aan voor de nieuwsbrief
Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelen.
Veelgestelde vragen
Waarom is ’t Zand gekozen als proeftuin en niet een andere wijk in ’s-Hertogenbosch?
Een aantal jaren geleden heeft een aantal buurtbewoners in ’t Zand het initiatief genomen om de buurt van het aardgas af te halen. Hiervoor is een uitgebreid plan geschreven. En dit plan is gedeeld met de woningcorporaties. De gemeente en de woningcorporaties hebben dit plan opgepakt. Uiteindelijk heeft het College B&W ’t Zand voorgedragen aan het Rijksprogramma Aardasvrije Wijken. Samen met andere buurten en wijken in Nederland is ’t Zand gekozen als proeftuin.
Wanneer is mijn huis aardgasvrij?
Het kost veel tijd om een buurt of wijk van het aardgas af te halen. Ons doel is dat uiterlijk in 2030 alle huizen in Proeftuin ’t Zand aardgasvrij zijn. Dit gaan we in fases doen. Het kan dus zomaar zijn dat jouw huis al eerder van het gas af is. Op dit moment kunnen we daar nog niets over zeggen. Als we een duidelijke planning hebben, laten we dit weten. Je kan je wel al voorbereiden door jouw huis beter te isoleren. Kijk op de website van Brabant Woont Slim voor meer informatie.
Wat kost het mij als ik aangesloten ben op het warmtenet?
We weten nog niet wat het gaat kosten om aangesloten te zijn op het warmtenet. We zijn nu nog aan het uitzoeken hoe het warmtenet er precies uit gaat zien. Uiteraard proberen we de kosten zo laag mogelijk te houden. We zoeken naar een oplossing die voor iedereen te betalen is, goed blijft werken en waar we lang mee kunnen doen.
Wie zijn er betrokken bij Proeftuin ’t Zand?
Een buurt aardgasvrij maken is een groot project. Daarom doen we dit samen met verschillende partijen. De samenwerking tussen alle partijen is vastgelegd. We hebben een projectteam samengesteld met diverse specialisten:
- Gemeente ’s-Hertogenbosch: leidt met een projectleider het project in goede banen;
- De woningcorporaties (Zayaz, Charlotte van Beuningen en BrabantWonen): met Zayaz als vertegenwoordiger van de drie corporaties;
- Enpuls Warmte Infra: onderdeel van Enexis, de netwerkbeheerder die ervoor zorgt dat het energienetwerk aangelegd en onderhouden wordt;
- Farent: biedt als maatschappelijke dienstverlener een luisterend oor en is aanspreekpunt voor buurtbewoners in ’t Zand.
Waar gaat het geld van de overheid naartoe?
Vanuit de overheid hebben we extra geld gekregen om Proeftuin ’t Zand van het aardgas af te halen. 5,4 miljoen euro, om precies te zijn. Een groot bedrag, maar niet genoeg om een goed werkend warmtenet te ontwikkelen. Daarom leveren de partijen die meedoen ook zelf nog een grote bijdrage aan dit project.
Het geld van de overheid wordt aan de volgende dingen besteed:
- Proces- en ontwikkelkosten: kosten die nodig zijn om samen met verschillende partners een warmtenet en een buurtgerichte aanpak te ontwikkelen.
- Tegemoetkoming aan huiseigenaren: als je als huiseigenaar mee wil doen, moeten er aanpassingen gedaan worden aan je huis. Hiervoor komt subsidie vrij. Hoeveel dit gaat zijn, is nog niet bekend. De kosten voor jou als huiseigenaar proberen we zo laag mogelijk te houden.
Wanneer wordt het gas afgesloten?
Er is nog geen datum waarop het gas afgesloten wordt. Wel wil Gemeente ’s-Hertogenbosch in 2045 aardgasvrij verwarmen en koken. Dat lijkt nog ver weg, maar om dit voor elkaar te krijgen, moeten we nú al stappen gaan zetten.
Waar komt de warmte van het warmtenet vandaan?
Bij ‘Aanpassingen in jouw huis en straat’ leggen we uit dat er een buurtwarmtepomp op een centrale plek in de buurt geplaatst wordt. Ook vertellen we wat aansluiten op het warmtenet precies betekent voor jouw huis en straat.
Waarom is isoleren belangrijk?
Isolatie is de eerste stap bij het verduurzamen van je huis. Je energieverbruik kan hiermee flink omlaag. Met goede isolatie gaat heel weinig warmte verloren en heb je minder energie nodig om je huis te verwarmen. De temperatuur in huis blijft constant. In de winter heb je een warm huis en in de zomer blijft je huis lekker koel. Naast energie besparen zorgt isolatie dus voor een fijn en comfortabel huis. Wil jij je als huiseigenaar alvast voorbereiden op wonen zonder aardgas? Kijk dan op de website van Brabant Woont Slim voor de isolatiemaatregelen die je nu al kunt nemen.
Toegankelijkheid pdf-bestand(en)
Mocht je de informatie in onderstaande pdf’s niet goed kunnen lezen dan kun je altijd contact met ons opnemen via het digitaal contactformulier. We kijken dan samen hoe we je verder kunnen helpen.
-
Infographic haalbaarheidsonderzoek proeftuin 't Zand pdf Download: Infographic haalbaarheidsonderzoek proeftuin 't Zand
-
Nieuwsbrief Proeftuin 't Zand mei 2024 | Nummer 5 Lees meer over Nieuwsbrief Proeftuin 't Zand mei 2024 | Nummer 5
-
Nieuwsbrief Proeftuin 't Zand juni 2023 | Nummer 4 pdf Download: Nieuwsbrief Proeftuin 't Zand juni 2023 | Nummer 4
-
Nieuwsbrief Proeftuin 't Zand april 2023 | Nummer 3 pdf Download: Nieuwsbrief Proeftuin 't Zand april 2023 | Nummer 3
-
Nieuwsbrief Proeftuin 't Zand december 2022 | Nummer 2 pdf Download: Nieuwsbrief Proeftuin 't Zand december 2022 | Nummer 2
-
Nieuwsbrief Proeftuin 't Zand oktober 2022 | Nummer 1 pdf Download: Nieuwsbrief Proeftuin 't Zand oktober 2022 | Nummer 1
Niet gevonden wat je zocht?
Je kunt op verschillende manieren in contact komen met de gemeente ’s-Hertogenbosch.