Foto van Elise

Maak kennis met Elise, de financiële hulp van het Bossche Bespaarteam

Al meer dan 1000 huishoudens in ’s-Hertogenbosch besparen energie dankzij het Bossche Bespaarteam. Het Bossche Bespaarteam staat graag klaar voor elke inwoner die een lager energielabel (G, F, E, D), een tochtige woning of een hoge energierekening heeft. Dus ook voor jou! Hoe ze dat doen? Met een bakfiets of elektrische auto vol materialen die direct geplaatst worden én met financiële hulp. Maar wie zijn nou de personen achter het Bossche Bespaarteam? Tijd voor een kennismaking.

Aanmelden

Elise de financiële hulp

Elise is een belangrijk onderdeel van het Bossche Bespaarteam. Zij is de financiële hulp die een bewoner, tijdens een afspraak, in 1,5 uur kan helpen bij geldzaken. Zij komt mee als de bewoner daar bij aanmelding om vraagt. Maar het woord, financiële hulp, wat bedoelen we daar dan mee? En wat doet Elise tijdens zo’n afspraak?

Op de eerste plaats geeft Elise met name uitleg over dingen zoals de energierekening en het energie- prijsplafond. Ze geeft ook energiebesparende tips. Elise zegt daarover: ‘Ik vind het belangrijk om met de bewoner te kijken waar die vragen over heeft. Ik wil graag dat mensen na mijn bezoek weten waar ze aan toe zijn. Een onderwerp zoals het prijsplafond is bijvoorbeeld super ingewikkeld. Dan helpt het om de regeling te betrekken op de inwoner. Dus, wat betekent het prijsplafond voor de energiekosten van de inwoner en welke invloed heeft de bewoner daar zelf op?”

Omdat de energierekening voor veel mensen nu zó hoog is ziet Elise dat andere geldzaken ook belangrijk zijn. Een hoge energierekening kan er namelijk voor zorgen dat een inwoner de andere vaste lasten ook moeilijker kan betalen. Dan kijkt Elise bijvoorbeeld met de bewoner mee of ze al gebruik maken van alle toeslagen waar ze recht op hebben, en verwijst Elise de bewoner door naar het gemeentelijke loket ‘Eerste Hulp bij Geldzaken (EHBG)’. ‘’Als mensen moeilijk hun rekeningen kunnen betalen kunnen ze bij dat loket verdere hulp krijgen. Omdat ik, naast mijn werk bij het Bossche Bespaarteam, daar consulent ben kan ik mensen snel doorverwijzen”.

Ook andere doorverwijzingen naar partijen zoals Farent, de Voedselbank of Humanitas vallen binnen de mogelijkheden van Elise. ‘’In 1,5 uur tijd kunnen we helaas niet alles bespreken met een bewoner maar weten we wel waar die echt hulp bij nodig heeft. Als er dan meer begeleiding nodig is dan kan ik mensen snel doorverwijzen.”

Twee mensen met een T-shirt van het Bossche Bespaarteam van de achterkant

Ervaringen van Elise

Elise ziet dat het Bossche Bespaarteam ervoor zorgt dat mensen makkelijker hulp vragen. ‘’Inwoners vinden het in andere situaties best moeilijk om over hun financiële situatie te praten. Omdat het Bossche Bespaarteam naar de inwoner toegaat geeft dat een veel veiliger gevoel. In de thuissituatie voelen mensen zich toch meer op hun gemak waardoor een gesprek makkelijker op gang komt. We zijn er puur om te helpen.’’

Elise vindt de sociale kant van het Bossche Bespaarteam ook heel belangrijk. Als een inwoner bijvoorbeeld aangeeft eenzaam te zijn is dat ook iets waar aandacht aan besteed kan worden. ‘’We kijken dus echt naar het totaalplaatje. Op zo’n manier achter de voordeur komen bij mensen is een unieke aanpak van het Bossche Bespaarteam.’’ De dienstverlening van het Bossche Bespaarteam krijgt hoge cijfers van inwoners. Gemiddeld worden ze met een 8,6 beoordeeld.

Het Bossche Bespaarteam ook bij jou thuis?

Heeft jouw woning ook een lager energielabel of heb jij een hoge energierekening? En wil je graag energie besparen? Meld je dan aan voor een afspraak met het Bossche Bespaarteam.

Vind je het moeilijk om dat digitaal te doen? Je kunt van maandag t/m vrijdag tussen 09.00 en 17.00 ook bellen naar de gemeente ’s-Hertogenbosch voor een afspraak: (073) 615 51 55. Meld je snel aan. Hoe eerder er energiebesparende producten zijn geplaatst, hoe eerder jij energie bespaart.

Niet gevonden wat je zocht?

Je kunt op verschillende manieren in contact komen met de gemeente ’s-Hertogenbosch.