Foto van Marc die voor de fiets van Het Bossche Bespaarteam staat

Maak kennis met Marc, de klusser van het Bossche Bespaarteam

Al meer dan 1000 huishoudens in ’s-Hertogenbosch besparen energie dankzij het Bossche Bespaarteam. Het Bossche Bespaarteam staat graag voor elke inwoner klaar die een laag energielabel (G, F, E, D) of een hoge energierekening heeft. Dus ook voor jou! Hoe ze dat doen? Met een bakfiets of elektrische auto vol materialen die direct geplaatst worden én met financiële hulp. Maar wie zijn nou de personen achter het Bossche Bespaarteam? Tijd voor een kennismaking.

Aanmelden

Marc de klusser

Marc is een belangrijk onderdeel van het Bossche Bespaarteam. Hij is een van de klussers die kijkt welke energiebesparende materialen het beste helpen in de woning. Dit kunnen energiebesparende producten zijn zoals ledlampen, radiatorfolie, tochtstrippen en nog veel meer. Dat bespreekt hij met de inwoner en vervolgens installeert hij ze meteen. Daardoor gaat een bewoner meteen energie besparen. Maar hoe doet Marc dit nou en welke dingen bespreekt hij tijdens een afspraak van 1,5 uur?

Marc begint bij de afspraak met een rondje lopen door het huis samen met de bewoner. Zo kan Marc zien en voelen waar het tocht, kijken of er bijvoorbeeld al ledlampen hangen en of er radiatorfolie nodig is. Tijdens zo’n ronde door de woning kruist hij op een lijst alle benodigde energiebesparende producten aan.

Na de ronde door het huis bespreekt Marc met de bewoner wat hij gezien heeft en welke energiebesparende producten het beste passen in de situatie. Marc zegt daarover: “natuurlijk gaat het aanbrengen van de energiebesparende producten altijd in overleg met de bewoner. Het is echt belangrijk dat de inwoner na ons bezoek prettiger woont in het huis, dat is mijn doel. Het kan zo zijn dat de bewoner andere dingen belangrijker vindt of van andere dingen last heeft dan dat ik op dat moment gezien heb. Omdat de afspraak natuurlijk een momentopname is neem ik die wensen wel mee.”

De laatste, en misschien wel de belangrijkste, stap is dat Marc de energiebesparende producten gaat installeren in de woning. Dit zijn kwalitatief goede producten. ‘’Deze producten zijn allemaal getest. Sommige producten zijn in de testfase vervangen voor andere. Zo hadden we eerst bijvoorbeeld andere tochtborstels dan nu. Van de spullen die we nu gebruiken weten we dus zeker dat ze echt goed werken om energie te besparen.”

Marc op een fiets van Het Bossche Bespaartea

Waarom is het Bossche Bespaarteam zo belangrijk?

Omdat de energieprijzen hoog zijn is het belangrijk dat mensen besparen op hun verbruik. Het installeren van energiebesparende producten is een goede stap om dat verbruik te verlagen. Marc zegt daarover: “een pakket van energiebesparende spullen is best wel prijzig. Bovendien is lang niet iedereen handig en kunnen mensen het dus lastig vinden om de spullen zelf te installeren. Het Bossche Bespaarteam geeft de spullen gratis aan de bewoner én installeert kosteloos. Daarom zou ik alle inwoners die een lager energielabel hebben of een hoge energierekening willen aansporen om een afspraak met het Bossche Bespaarteam in te plannen. Zelfs als je in een woning woont met een hoger energielabel (A, B, C). Alle beetjes helpen.”

Ervaringen van Marc

Marc merkt dat naast de energiebesparende materialen ook gedrag heel belangrijk is. “We horen van mensen wel eens dat ze elke dag een uur douchen of dat ze de verwarming elke dag vol open zetten terwijl ze tegelijk de ramen open hebben staan voor frisse lucht. Wij zijn er natuurlijk niet om bewoners te vertellen dat dat niet mag maar vertellen dan wel dat het veel gas slurpt. En een hoog gasverbruik is duur.’’

‘’Om energie te besparen kan het bijvoorbeeld ook helpen om je diepvries af en toe te ontdooien zodat er geen ijsvorming optreedt en op een lagere temperatuur te wassen. We hopen mensen te helpen bij het maken van goede keuzes op het gebied van energie.”

Meer energiebesparende tips zijn te lezen op de website van Brabant Woont Slim.

Cijfers Bossche Bespaarteam

Sinds de start van het Bossche Bespaarteam in oktober 2022 zijn er meer dan 1.000 huishoudens geholpen door het Bossche Bespaarteam. “We draaiden 5.000 ledlampen in, installeerden 1.000 radiatorventilatoren en plakten 300 tochtstrippen. We zijn ontzettend blij dat we dit kunnen doen voor de inwoners van ’s-Hertogenbosch.”

Marc heeft heel veel positieve reacties gekregen op zijn werk als klusser. ‘’Die waardering voor het werk is echt helemaal super!” Dat blijkt overigens ook uit de enquête die uitgezet is naar de mensen die zich hadden aangemeld voor het Bossche Bespaarteam. Marc zijn werk wordt beoordeeld met een 8,6. Bewoners zeggen daar bijvoorbeeld over: “het bezoek van het Bossche Bespaarteam heeft veel rust gebracht en inzicht gegeven” en “ het Bossche Bespaarteam is super aardig en behulpzaam”.

Het Bossche Bespaarteam ook bij jou thuis?

Heeft jouw woning ook een lager energielabel of heb jij een hoge energierekening? En wil je graag energie besparen? Meld je dan aan voor een afspraak met het Bossche Bespaarteam.

Vind je het moeilijk om dat digitaal te doen? Je kunt van maandag t/m vrijdag tussen 09.00 en 17.00 ook bellen naar de gemeente ’s-Hertogenbosch voor een afspraak: (073) 615 51 55. Meld je snel aan. Hoe eerder er energiebesparende producten zijn geplaatst, hoe eerder jij energie bespaart.

Niet gevonden wat je zocht?

Je kunt op verschillende manieren in contact komen met de gemeente ’s-Hertogenbosch.