Informatie over stijgende energieprijzen

De prijzen voor gas zijn sinds de oorlog in Oekraïne gestegen. Dit levert bij veel mensen zorgen op, zowel bij inwoners als bij ondernemers. Veel mensen zijn bezig met energie besparen in hun huis of onderneming. Er is daarover veel informatie te vinden, waardoor het soms lastig is te zien wat u verder helpt. Hieronder vindt u alle informatie op een rijtje en links naar instanties die u verder kunnen helpen.

Energie plafond

Vanaf 1 januari 2023 wordt een prijsplafond voor energie ingevoerd. Dit energie plafond is voor alle huishoudens en andere kleinverbruikers in Nederland. Dit betekent dat er aangepaste tarieven gelden voor gas en elektriciteit als u niet meer verbruikt dan het aangegeven plafond. Verbruikt u meer? Dan geldt voor alles wat u meer verbruikt dan het gestelde plafond, de prijs die is vastgesteld in uw energiecontract.

Tarief Energieplafond
Gas: € 1,45 per kuub (1000 liter) Geldt tot een verbruik van 1200 kuub
Elektra: € 0,40 per KWh (1000 watt, een uur lang)  Geldt tot een verbruik van 2900 KWh

Deze regeling geldt voor huishoudens, zzp’ers, winkels, verenigingen, kleine maatschappelijke organisaties en een deel van het klein MKB.

Ga naar de website van Rijksoverheid voor meer informatie over het prijsplafond.

Ik ben een inwoner

Tips en advies energie besparen + subsidies

Op de website van Brabant Woont Slim vindt u tips om energie te besparen, handige adviezen en informatie over subsidies om uw huis te verduurzamen. Wilt u verduurzamen maar weet u niet waar te beginnen of wilt u specifiek advies over wat u het beste kan doen? Dan kunt u een adviesgesprek aanvragen. Brabant Woont Slim staat klaar voor zowel woningeigenaren als huurders.

Op de website van Verbeter je huis vindt u alle informatie over het isoleren van uw huis of het aanschaffen van bijvoorbeeld een warmtepomp. Daarnaast staan er op de website vele tips om snel energie te besparen.

Bekijk het overzicht met 17 basisbespaartips (pdf) waarmee u direct aan de slag kan.

Aardgasvrije wijken

Naast individuele oplossingen zijn we als gemeente ook bezig met het onderzoeken welke wijken we via een warmtenet van het gas kunnen halen. Bent u benieuwd wat de plannen hiervoor zijn? Kijk op de pagina Aardgasvrij.

Bezoek van het Bossche Bespaarteam

Voor huishoudens met een laag energielabel die een groot deel van hun inkomen kwijt zijn aan de energierekening is er het Bossche Bespaarteam. Het team komt gratis bij u langs en kijkt met u mee naar de energierekening en hoe u daarop kunt besparen. Tegelijk installeren ze ook kleine energiebesparende maatregelen zoals deurborstels, radiatorfolie of tochtstrips. Meld u aan of kijk of u in aanmerking komt voor een bezoek op de pagina Bossche Bespaarteam.

Ik ben een ondernemer

Alle informatie over subsidies, de tegemoetkoming energiekosten-regeling en bespaartips die u als ondernemer of voor uw onderneming kunt nemen vindt u op de website van Den Bosch.

Ik ben een huurder van Maatschappelijk Vastgoed

Maatwerk

Het maatschappelijk vastgoed van de gemeente kent een diversiteit aan huurders. Van sportverenigingen tot kunstenaars en van stichtingen tot scholen. Dit vraagt om maatwerk. De gemeente hoort graag van jou als huurder waar jij behoefte aan hebt of waar je tegenaan loopt. Door in contact te blijven en elkaar te leren kennen kunnen we echt met je meedenken en je advies geven.

Energieadviseur

Er is al veel van ons vastgoed duurzaam verbouwd. Toch kan het soms nog helpen om een rondje te maken door jouw pand om te kijken of in het gebruik van de ruimten nog slimme besparingen mogelijk zijn. Mogelijk kunnen ook (technische) installaties nog zuiniger worden afgesteld. Op verzoek sturen we hiervoor een energieadviseur langs.

Tegemoetkoming Energiekosten energie-intensief mkb (TEK)

De Tegemoetkoming Energiekosten energie-intensief mkb (TEK) biedt een tijdelijke tegemoetkoming voor mkb-ondernemingen waarvan de energiekosten een relatief groot deel uitmaken van de totale kosten. TEK is nog niet open. Aanvragen kan naar verwachting uiterlijk in het 2e kwartaal van 2023, mogelijk eerder.

Wil je op de hoogte blijven? Houd dan de website van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland in de gaten. Wil je relevante updates en informatie van TEK ontvangen? Meld je aan via de website van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Waakvlammetjes

We laten onze gebruikers, huurders en wijkbewoners in januari, februari en maart samenkomen op een aantal locaties. Zodat niemand in de kou hoeft te zitten. ‘Waakvlammetjes’ noemen we die plekken. Omdat het er warm is, letterlijk. Maar het is er ook figuurlijk warm: je kunt elkaar ontmoeten, samen doen wat je van plan was. Zo geven we een positieve draai aan iets vervelends. Meer informatie over de locaties volgt nog.

Heb je als huurder vragen of opmerkingen naar aanstaande van bovenstaande? Stuur dan een e-mail via het digitaal contactformulier.

Niet gevonden wat je zocht?

Je kunt op verschillende manieren in contact komen met de gemeente ’s-Hertogenbosch.