Tekening van partners Gestelse buurt

De Gestelse buurt werkt!

In de Gestelse buurt willen we dat iedereen prettig kan wonen en zich veilig voelt. Dat buren en jongeren elkaar kunnen ontmoeten, kinderen met elkaar kunnen spelen en kansrijk op kunnen groeien. Iedereen zet zich daarvoor in: bewoners, gemeente, politie, woningcorporatie BrabantWonen en welzijnsorganisatie Farent. Samen hebben we de Buurtvisie ‘De Gestelse buurt Werkt!’ gemaakt. Deze visie is in mei 2020 vastgesteld door de gemeenteraad voor de periode 2020-2030.

Bekijk de animatie op YouTube over de buurtvisie voor de Gestelse buurt.

Nieuwe mogelijkheden

Samen met bewoners werken we aan een mooie, veilige buurt waar bewoners prettig samenwonen. We versterken elkaar en nemen samen het voortouw om dat voor elkaar te krijgen. We bespreken wat belangrijk is voor de buurt, want in de Gestelse buurt zijn we er voor elkaar.

We organiseren activiteiten die buurtbewoners samenbrengen. En iedereen die wil – jong en oud – kan hulp krijgen. Bijvoorbeeld met vragen over het gezin, werk, studie of geldzaken. We helpen bewoners om werk te vinden, (jong) talent wordt gestimuleerd. Gezinnen met vragen of problemen helpen we op weg. Een veilige omgeving is belangrijk. Criminaliteit? Dat pikken we niet! We hebben aandacht voor mensen die de kans lopen om af te glijden in criminaliteit en voor mensen die zorgen voor overlast. Maar veiligheid is meer dan dat. Het gaat ook over het inrichten van het openbaar gebied: trottoirs, wegen en parkeerplaatsen. En het zorgen voor fijne plekken buiten. Denk aan bloemen, bomen, planten, struiken, gezellige zitjes en speelruimtes voor kinderen.

Fijn wonen

In de Gestelse buurt bouwen we de komende jaren zes nieuwe appartementengebouwen op de locatie van de verouderde portiekflats. BrabantWonen vernieuwt daarmee het woningaanbod in de Gestelse buurt en draagt daarmee ook bij aan een klimaatneutrale stad. De ambitie is om hier de duurzaamste gebouwen van ’s-Hertogenbosch te bouwen. Deze flats krijgen allemaal een nieuwe naam: Guido, Albrecht, Frans, Albert, Frederik en Willem. Helemaal in lijn met de dichters naar wie de straten zijn vernoemd.

De eerste twee nieuwe flats, Albrecht en Guido, zijn in 2022 opgeleverd. Dit zijn niet ‘zomaar’ nieuwe flats, want het is gelukt: ze mogen zich de duurzaamste en energiezuinigste gebouwen van Den Bosch noemen! In mei 2022 leverde BrabantWonen de appartementen aan de Rodenbachstraat al op. In juli 2022 volgden de appartementen aan de Guido Gezellelaan. Meer hierover leest u op de website van BrabantWonen.

Rond de Albrecht en de Guido is ook volop plek voor een kleurrijke groene plek; bloemen, planten, bomen, struiken, gezellige zitjes. Deze openbare ruimte hebben we samen met bewoners en omwonenden ingericht.

Nog meer hoogtepunten

Stille krachten

We bouwen door in de buurt. Niet alleen met stenen, maar ook aan het perspectief en vertrouwen van buurtbewoners. Dat doen we niet alleen. Ook vele bewoners zetten zich in voor de buurt. Ieder op zijn eigen manier en met hun eigen interesses en mogelijkheden. Zonder zichzelf op de borst te slaan, maar met heel veel betekenis voor anderen. Stille krachten om trots op te zijn, vandaar dat wij ze in het zonnetje zetten!

In de 5-delige serie Stille Krachten komen wijkbewoners aan het woord die iets moois doen voor een ander. Voor iemand alleen of voor een groepje bewoners. Herkenbare gezichten in de buurt die zorgen voor elkaar en/of anderen in de buurt. Bekijk de serie op YouTube.

Gezinscoaches Farent

Met de inzet van intensieve gezinshulp op maat willen we gezinnen de hulp bieden die nodig is. De gezinscoaches van Farent begeleiden meerdere gezinnen op verschillende gebieden. De gezinscoach gaat bijvoorbeeld mee naar gesprekken met instanties om te voorkomen dat schulden oplopen. Of helpt bij het leggen van contacten met anderen. Ook voor vragen over opvoeding kunnen gezinnen bij de gezinscoach terecht. Soms zien mensen door de bomen het bos niet meer en dan is het fijn als er iemand meedenkt en steun geeft. In totaal zijn er drie gezinscoaches actief. Ze hebben een achtergrond als maatschappelijk werker, welzijnswerker en als schoolmaatschappelijk werker. Het draait allemaal om het vertrouwen en het vinden van een goede aansluiting om positief gedrag en persoonlijke ontwikkeling bij mensen te stimuleren. Meer weten? Lees het uitgebreide verslag (pdf) van één jaar gezinscoaches of bekijk de video, waarin twee gezinnen vertellen hoe zij de ondersteuning van de gezincoaches ervaren.

Werk in de buurt

Werk is belangrijk, op vele vlakken. Het helpt mensen zich waardevol te voelen, het geeft een dagelijks ritme, het kan iemand uit armoede halen en eventueel crimineel gedrag voorkomen. Het afgelopen jaar hebben we drie bewoners kunnen helpen aan werk: één bij de aannemer van de nieuwbouwflats, één werkt bij Kringloopwinkel Vindingrijk en één is zelfstandig filmmaker. Samen met Weener XL, onderdeel van de gemeente ’s-Hertogenbosch, proberen we bewoners aan werk te helpen. Ook contacten in de eigen buurt – via het Wijkplein op BBS Nieuw Zuid – helpen daarbij. In buurthuisje de Guido – in appartementengebouw Guido – bieden we bewoners de kans om vrijwilligerswerk te doen als opstap naar werk. Lees meer in het artikel (pdf) over Social Return in de Gestelse Buurt.

Blijf bij en doe mee!

Ben je benieuwd naar alle ontwikkelingen? In het jaaroverzicht zie je in één overzicht de inspanningen die mooiste resultaten uit dat jaar. Er zijn twee versies: een voor bewoners en geïnteresseerden (pdf) én een voor professionals (pdf). Of lees het voortgangsverslag van mei 2022 (pdf).

Op 14 april 2022 en op 13 mei 2023 organiseerden we de Gestelse Buurtdag. Op verschillende plekken in de buurt waren activiteiten voor en door bewoners en organisaties. Van een afvalbingo voor de kinderen tot informatie over burgerhulpverlening. En van informatie over energiebesparing tot de mogelijkheid van het bezoeken van een woning in nieuwbouwflat de Albrecht. Lees het hele verslag (pdf) van de eerste editie in 2022. In 2023 was het thema ‘verwondering’: wat zien bewoners en professionals in de buurt en waar worden vraagtekens bij gesteld? Ook in de toekomst blijven we deze gezellige Gestelse Buurtdagen organiseren.

In Facebookgroep ‘De Gestelse buurt werkt’ delen buurtwerkers en bewoners regelmatig hun eigen updates uit de buurt.

Denk jij na het lezen van deze verhalen: ‘daar vind ik wat van’, of ‘ik heb nog wel een idee’? Stuur dan een bericht via het digitaal contactformulier.

Wil je ook de nieuwsflits ontvangen? Meld je dan aan via onderstaande knop!

Aanmelden nieuwsflits

Toegankelijkheid pdf-bestand(en)

Onderstaande pdf’s bij voldoen (nog) niet aan de toegankelijkheidseisen. Lukt het niet om deze pdf’s te lezen en/of te begrijpen? Wij kunnen je daarmee helpen. Neem hiervoor contact op via het digitaal contactformulier.

Niet gevonden wat je zocht?

Je kunt op verschillende manieren in contact komen met de gemeente ’s-Hertogenbosch.