Leg een geveltuin aan

Vergroenen is goed voor jou en je omgeving. Maar waar begin je? We helpen je graag. Bijvoorbeeld met (het aanleggen van) een geveltuin.

Wat is een geveltuin?

Een geveltuin is een kleine tuin langs een voor- of zijgevel, schutting, tuinmuur, hek of haag. Hierin kun je bloemen, planten en kleine struiken zetten. Een geveltuin is maximaal 1,5 stoeptegel diep (45 cm) en zo breed als de gevel of afscheiding. Geveltuinen worden vaak aangelegd bij woningen die direct aan een (stenen) stoep grenzen. De grond waarop de geveltuin ligt, is eigendom van de gemeente of woningcorporatie.

De voordelen van een geveltuin

  • Fleurt jouw woning en straat op.
  • Zorgt voor verkoeling; houdt minder warmte vast en tegels/beton.
  • Minder wateroverlast; regenwater trekt de grond in en het riool is minder vol.
  • Groenere- en gezondere omgeving.
  • Betere luchtkwaliteit; planten filteren fijnstof en maken zuurstof.
  • Planten en bloemen trekken vlinders, vogels en insecten aan.
  • Kies voor inheemse planten: dit zijn planten die hier van nature voorkomen. Ze zijn aangepast aan de lokale omgeving, zoals het weer en de bodem.

Vraag een geveltuintje aan

Je kunt ervoor kiezen om zelf een geveltuintje aan te leggen, of tegen betaling (€ 350,-) een geveltuintje door de gemeente aan te laten leggen. Omdat een geveltuintje in de openbare ruimte ligt, moet je vooraf wel toestemming hebben. Gebruik het digitaal aanvraagformulier om een geveltuintje aan te vragen en akkoord te gaan met de spelregels.

Zo leg je een geveltuin aan

Bekijk het stappenplan hieronder hoe je een geveltuin aanlegt.

Kies voor inheemse planten

Minder onderhoud én meer groen en biodiversiteit. Dat bereik je met inheemse planten in je geveltuin. Inheemse planten komen van oorsprong voor in Nederland. Ze passen bij ons klimaat. Dat houdt in dat ze minder water en mest nodig hebben. Inheemse planten kunnen ook beter tegen ziektes en plagen die hier voorkomen. Insecten, vlinders en vogels zijn er dol op.

Of het er nu zonnig is of schaduwrijk, voor elke plek zijn er geschikte inheemse planten. Soorten die je veel ziet, zijn wilde marjolein, duizendblad, lelietje-van-dalen en zonneroosje. Je koopt inheemse planten bij tuincentra en speciale kwekerijen. Bij lokale tuinverenigingen of ruilbeurzen kun je vaak ook stekjes krijgen.

 

Meer weten?

Benieuwd wat er allemaal in een geveltuin kan komen? Bekijk hieronder voor een overzicht aan inheemse planten.

Meer informatie over de aanleg van een geveltuintje vind je in de spelregels en de folder ‘geveltuintjes in ’s-Hertogenbosch (pdf)’. Heb je een vraag? Stuur een bericht via het digitaal contactformulier.

Heeft u moeite met het lezen en/of invullen van de PDF’s op deze pagina? Wij helpen u graag. Neem telefonisch contact met ons op via het algemene telefoonnummer (073) 615 51 55 of stuur een e-mail naar het in de alinea hierboven genoemde digitaal contactformulier.

Wat doen we al?

Niet gevonden wat je zocht?

Je kunt op verschillende manieren in contact komen met de gemeente ’s-Hertogenbosch.