Geveltuintje

Sommige woningen grenzen direct aan de (stenen) stoep, waardoor er weinig groen in de straat is. Grenst jouw woning ook direct aan de stoep en wil je jouw woning én de straat opfleuren? Leg dan een geveltuintje aan!

Wat is een geveltuintje?

Een geveltuintje is een smalle groenstrook tegen de voor- of zijgevel van een woning. Deze strook ligt in de openbare ruimte of op grond van de woningcorporatie. Een geveltuintje is maximaal 1,5 stoeptegel (45 cm) breed en maximaal de breedte van de gevel.

Extra groen in de straat zorgt voor meer biodiversiteit en maakt ’s-Hertogenbosch beter bestand tegen de gevolgen van klimaatverandering. Voordelen van een geveltuintje zijn:

  • Het fleurt de woning én de straat op.
  • Het zorgt voor een groenere en gezondere leefomgeving.
  • Het verbetert de luchtkwaliteit, doordat planten fijnstof filteren en zuurstof produceren
  • Het zorgt ervoor dat regenwater beter wegloopt en het riool minder belast wordt.
  • De planten en bloemen trekken allerlei insecten en vogels aan.
  • Een geveltuintje zorgt voor verkoeling omdat het minder warmte vast houdt dan tegels/beton.

Vraag een geveltuintje aan

Je kunt ervoor kiezen om zelf een geveltuintje aan te leggen, of tegen betaling (€350,-) een geveltuintje door de gemeente aan te laten leggen. Omdat een geveltuintje in de openbare ruimte ligt, moet je vooraf wel toestemming hebben. Gebruik het digitaal aanvraagformulier om een geveltuintje aan te vragen en akkoord te gaan met de spelregels (pdf).

Geveltuintje zelf aanleggen

Als de aanvraag is goedgekeurd ontvang je van ons bericht. Daarna kun je jouw geveltuintje aanleggen.  Bekijk ook de digitale folder ‘Geveltuintjes in ’s-Hertogenbosch (pdf)’. Hierin geven we handige (onderhoud)tips.

Is jouw geveltuintje klaar? Meldt de gewipte tegels dan aan voor het NK Tegelwippen. Lees er meer over op onze pagina ‘NK Tegelwippen: tegels eruit, groen erin!’

Geveltuintje laten aanleggen

Na goedkeuring van de aanvraag ontvang je van ons bericht en plannen we de aanleg van het geveltuintje in. 

Meer informatie?

Meer informatie over de aanleg van een geveltuintje vind je in de spelregels (pdf) en de folder ‘geveltuintjes in ’s-Hertogenbosch (pdf)’. Heb je een vraag? Stuur een bericht via het digitaal contactformulier.

Heeft u moeite met het lezen en/of invullen van de PDF's op deze pagina? Wij helpen u graag. Neem telefonisch contact met ons op via het algemene telefoonnummer (073) 615 51 55 of stuur een e-mail naar het in de alinea hierboven genoemde digitaal contactformulier.